Companii

Cea mai mare tranzactie de pe piata imobiliara

12.06.2006, 00:00 23

Complexul de birouri Charles de Gaulle Plaza din Capitala a fost vandut pentru 80 mil. euro cu un randament de 70% in euro.

Charles de Gaulle Plaza, cel mai mare imobil de birouri de pe piata locala, a fost achizitonat de fondul de investitii Accesion Fund pentru mai mult de 80 de milioane de euro in cadrul celei mai mari tranzactii de pe piata imobiliara locala de pana acum. Principalul chirias al cladirii este operatorul de telefonie mobila Vodafone Romania.

"Este oficial. Nici noi si nici CA Immo nu mai suntem proprietari ai imobilului. Valoarea tranzactiei depaseste 80 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Alexander Hergan, unul din actionarii companiei Avrig 35, dezvoltatorul Charles de Gaulle Plaza, care detinea jumatate din proiect prin intermediul companiei F&C International BV.

Hergan confirma astfel o serie de informatii vehiculate saptamana trecuta pe piata imobiliara si care vizau vanzarea participatiei Avrig 35 in cadrul proiectului.

Hergan este unul dintre cei mai puternici dezvoltatori din Romania, dar este o persoana care prefera sa stea in umbra.

Odata cu Avrig 35 si-a vandut participatia si CA Immo, fondul de investitii austriac care participase la dezvoltarea proiectului imobiliar. "CA Immo avea drept de preemtiune, in sensul ca daca un cumparator oferea o anumita suma, CA Immo putea sa achizitioneze proiectul daca venea cu suma respectiva", a mai spus Hergan.

Vanzarea imobilului de birouri cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 24.000 de metri patrati este una dintre cele mai asteptate tranzactii ale ultimilor doi ani.

"Cladirea nu a fost niciodata la vanzare. Sigur ca orice fond de investitii care venea in Romania trecea si pe la noi si ne facea o oferta. Am selectat vreo 4-5 ofertanti si am avut chiar si discutii mai avansate cu doua-trei fonduri. Pana la urma am incheiat vanzarea cu cei mai seriosi", a completat Hergan. El a estimat la aproximativ 70% randamentul pe care l-a adus investitia in dezvoltarea proiectului.

Randamentul investitiei (yield) pentru cumparator este situat in cazul imobilului la aproximativ 7% in euro pe an, fiind unul dintre cele mai scazute de pana acum de pe piata locala. Cu toate acestea, randamentul obtinut in Romania este aproape dublu fata de ceea ce se obtine in Europa de Vest.

Charles de Gaulle Plaza este in prezent cel mai mare imobil de birouri de clasa A de pe piata locala. Imobilul are o suprafata totala inchiriabila de aproximativ 24.000 de metri patrati, chiria medie fiind situata, potrivit informatiilor din piata, la aproape 20 de euro pe metru patrat/luna. Charles de Gaulle Plaza gazduieste si sediile centrale ale Raiffeisen Bank si HVB Bank, precum si mai multe departamente ale Petrom.

Accesion Fund nu este la prima incercare de a achizitiona un proiect de birouri pe piata locala. Fondul administrat de compania GLL Real Estate Partners a fost in discutii privind achizitia imobilului de birouri Dorobanti 239 din Capitala, actualul sediu general al Petrom. Imobilul a fost dezvoltat de o companie din cadrul grupului detinut de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Accesion Fund si reprezentantii dezvoltatorului au ajuns chiar in instanta in acest caz. Cele doua imobile, Charles de Gaulle Plaza si Dorobanti 239, se afla in imediata apropiere a Televiziunii Romane.

Achizitia Charles de Gaulle Plaza este cea mai mare afacere de pe piata imobiliara locala ca valoare, depasind achizitia din 2004 a parcului industrial IRIDE de catre fondul de investitii austriac Immofinanz si pe cea a proiectului de birouri Bucharest Business Park de anul trecut. Ambele tranzactii au avut valori estimate la peste 60 de milioane de euro.

Recordul ar putea fi depasit, potrivit jucatorilor din piata imobiliara, in cazul in care se va vinde si imobilul America House, dezvoltat de Globe Trade Center (GTC) International. Avand in vedere venitrile din chirii generate de imobil si randamentul actual al investitiilor, pretul proiectuui ar putea trece de 90 de milioane de euro. Ca si in cazul Charles de Gaulle Plaza, fondurile de investitii asalteaza cu oferte dezvoltatorul, care spune ca nu este interesat de vanzare, cel putin pentru moment.

CA Immo mai detine in Capitala si imobilele de birouri Opera House, pentru care a platit 29 de milioane de dolari (25 mil. euro) in anul 2003. Potrivit publicatiei austriece Der Standard, cele 40 de milioane de euro pentru pachetul detinut de CA Immo la Charles de Gaulle Plaza reprezinta o valoare cu 2 milioane de euro mai mare decat cea la care isi evalua fondul de investitii participatia la sfarsitul anului trecut.

Oficialii GLL Real Estate Partners Gmbh si CA Immo nu au putut fi contactati ieri pana la inchiderea editiei pe tema tranzactiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels