Companii

Cele mai scumpe medicamente din România, decontate după o nouă metodologie

Cele mai scumpe medicamente din România, decontate după o nouă metodologie de la 1 septembrie

Autor: Ioana David

28.08.2011, 12:37 550

Medicamentele pentru tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant şi alte afecţiuni, pe care statul le decontează integral, vor avea de la 1 septembrie o nouă modalitate de calcul a preţurilor, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Acestea sunt cele mai scumpe medicamente din România, grupate în lista C2, ele fiind produse al căror preţ se calculează după o metodologie veche în condiţiile în care alte liste au suferit modificări.

Astfel, de la 1 septembrie, produsele cuprinse pe această listă vor fi decontate la un preţ de maximum 120% din preţul cu amănuntul al celui mai ieftin medicament (generic- adică medicament cu aceeaşi substanţă activă care intră în producţie în momentul în care expiră patentele unui produs original) din aceeaşi clasă.

"În cazul în care un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent, atunci acesta va fi decontat 100%, ca şi până în prezent", se arată în comunicatul instituţiei.

În document se mai precizează că "primele calcule realizate de reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în urma aplicării noilor măsuri arată că se vor putea realiza economii în valoare de aproximativ 150 000 000 lei/anual în cadrul programelor de sănătate ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării, în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi".

În iulie anul trecut a intrat în vigoare o nouă modalitate de decontare a medicamente compensate în procente de 50% şi 90% (însă nu şi cele decontate integral), care prevedea că statul decontează la nivelul celui mai mic preţ de referinţă. Astfel dacă într-o clasă terapeutică sunt mai multe produse, statul decontează la nivelul celui mai iedtin preţ, iar diferenţa este suportată de pacient.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO