Companii

Cine te ajuta sa vinzi o locuinta inainte de a fi construita

Cine te ajuta sa vinzi o locuinta inainte de a fi construita

Cele mai multe comenzi de machete vin din partea investitorilor care participa la targuri si expozitii de specialitate

14.03.2008, 15:04 178

Piata a raspuns la provocarea dezvoltatorilor imobiliari, iar micile afaceri, cum erau realizarea de casute artizanale, s-au transformat in site-uri de machete pentru proiecte imobiliare care aduc afaceri de mii de euro.
Birourile de proiectare si arhitectura investesc acum in realizarea de proiecte de promovare tridimensionala, iar agentiile de publicitate au generat softuri speciale de proiectare 3D pentru a le oferi "la pachet" cu serviciile traditionale.
Machetele sau prezentarile 3D sunt solicitate in general de marii dezvoltatori imobiliari in momentul promovarii spre vanzare a investitiilor. "Machetele sau prezentarile 3D sunt solicitate in faza de studiu sau de propunere a proiectelor, pentru a ajuta beneficiarii sau investitorii sa inteleaga propunerea proiectantului", a declarat Voicu Pop, reprezentant al societatii Artplan din Cluj-Napoca, care realizeaza astfel de proiecte din 2005.
Societatea Vision Design din Sibiu realizeaza machete de case individuale si are un site de prezentare a proiectelor realizate. Teofil Gavril spune ca a inceput sa realizeze machete de case pentru ansambluri imobiliare dupa ce, la inceput, s-a ocupat de realizarea de casute artizanale. "Pentru a demara o astfel de afacere, este nevoie de oameni priceputi in arhitectura si foarte meticulosi. Se lucreaza mult la penseta, lupa", spune el. Iar meticulozitatea si rabdarea unei astfel de activitati presupune plata unui salariu de cel putin 2.500 de lei (aproximativ 670 de euro), spune initiatorul acestui tip de afacere. Afacerea se deruleaza doar sezonier, fiind perioade in an declarate "moarte" de realizatorii de machete. Teofil Gavril spune ca boom-ul din domeniul constructiilor s-a resimtit in ultima perioada si la nivelul comenzilor pentru realizarea de machete, atat de case individuale, cat si de blocuri.
Initiatorul acestei afaceri spune ca machetele sale ajung in toata tara, dar prefera sa lucreze mai mult pe pietele externe, unde realizarile sale sunt foarte apreciate. Cele mai multe comenzi le primeste din Belgia si Anglia, mai mult pentru machete de case. "Am contract pe cinci ani cu o firma de constructii din Belgia, la care am lucrat", spune el. Avantajele de a lucra pentru clienti externi tin in primul rand de pret - acolo o macheta se realizeaza la un pret dublu fata de cel cerut in tara. Lucram cu partenerii din strainatate prin internet si fax - ei ne contacteaza", spune el. Pentru proiectele mai mari, gen cladire de birouri, o singura persoana poate lucra si timp de o luna, iar proiectul este realizat pentru aproximativ 5.000 de lei (aproximativ 1.350 de euro).
Compania executa dupa un plan o miniatura a unui proiect imobiliar, iar la comanda se poate monta o instalatie de iluminat in interiorul casutelor. Preturile variaza de la 50 de euro pentru o casa simpla, pret care creste in functie de complexitatea proiectului.
Provocart, societate clujeana care are ca principal obiect de activitate productiile publicitare, realizeaza de asemenea machete pentru proiecte imobiliare.
"O macheta se realizeaza in 30 de zile lucratoare, anul trecut am realizat si comenzi pentru Ungaria", a declarat Olimpiu Donciu, reprezentantul societatii. El spune ca cele mai multe comenzi sunt pentru realizarea de machete de blocuri. Investitia initiala s-a ridicat la 4.000 de euro. "Anul acesta, se pare ca exista un mai mare interes pentru machete, daca ne referim la marii investitori cu participari la targuri si expozitii de specialitate", spune Olimpiu Donciu.
Pentru dezvoltatorii imobiliari care vor sa-si promoveze viitoarele proiecte pe internet, exista varianta realizarii unui proiect tridimensional. Cristian Enache, reprezentant al societatii Design Plus din Timisoara, spune ca pentru a realiza proiecte digitale profesioniste este nevoie de cel putin un calculator foarte performant, un sistem de operare si un program de design 3D. Investitia initiala totala porneste de la cateva mii de euro si poate ajunge la aproape 10.000 de euro. "Totusi, adevarata valoare a unui studio de grafica 3D nu sta in aparatura sau programe, ci in oameni", spune el.
Pana acum, cele mai solicitate proiecte sunt imaginile statice detaliate. "Pentru finalizarea unui proiect obisnuit, cum ar fi exteriorul unei cladiri, este nevoie de aproximativ o saptamana. Preturile pot incepe de la 300 de euro pentru o prezentare exterioara a unui bloc de locuinte si pot urca proportional cu dimensiunea, complexitatea proiectului si cu nivelul detaliilor", afirma Cristian Enache, reprezentantul companiei Design Plus.
"Cerintele cele mai originale si lucrarile cele mai complexe vin de la proprietarii de case sau de la viitorii proprietari. Majoritatea cer creativitate si rezultate de calitate. Sunt cei mai dispusi sa investeasca timp in toate etapele, de la forma cladirii si combinatiile de culori pana la detaliile mobilierului", spune Cristian Enache.
Proiectele cu cele mai mari bugete sunt realizate pentru intreprinzatorii mari, care construiesc mai multe blocuri intr-o zona. "Acestia cer, pe langa perspectivele statice, animatii, design pentru print si de multe ori publicitate pe internet", afirma reprezentantul Design Plus. Societatea ofera servicii de grafica tridimensionala, iar de anul acesta, compania isi propune sa ofere servicii integrate care sa raspunda nevoilor de publicitate ale firmelor de constructii, adica pagini de prezentare pe internet, design si print pentru brosuri, print outdoor, aplicatii multimedia interactive.

Proiecte tridimensionale

Pentru a realiza proiecte digitale profesioniste este nevoie de cel putin un calculator foarte performant, un sistem de operare si un program de design 3D
Investitia initiala totala porneste de la cateva mii de euro si poate ajunge la 10.000 de euro
Cele mai solicitate proiecte sunt imaginile statice detaliate
Pentru finalizarea unui proiect obisnuit, cum ar fi exteriorul unei cladiri, este nevoie de aproximativ o saptamana.
Preturile pot incepe de la 300 de euro pentru o prezentare exterioara a unui bloc de locuinte si pot urca proportional cu dimensiunea, complexitatea proiectului si cu nivelul detaliilor
Proiectele cu cele mai mari bugete sunt realizate pentru intreprinzatorii mari

Machete de case individuale

Investitia initiala: intre 4.000 de euro pana la aproape 10.000 de euro
Este nevoie de oameni priceputi in arhitectura si foarte meticulosi
Salariul pentru un angajat este de cel putin 2.500 de lei (aproximativ 670 de euro)
Afacerea se deruleaza doar sezonier, fiind perioade in an declarate "moarte"
Machetele sunt realizate si pentru pietele externe: Belgia, Anglia, Ungaria
Avantajul de a lucra pentru clienti externi este pretul machetei, dublu fata de cel cerut in tara
Valoarea proiectelor mari, gen cladire de birouri depaseste 1.300 de euro, iar timpul de realizare este de o luna
Pretul unei machete pentru o casa simpla porneste de la 50 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO