Companii

Clujul, campion la deschiderea de hoteluri de patru stele in criza: trei unitati noi cu 30 mil. euro

06.07.2009, 00:00 146

 

West City Hotel si Beyfin sunt deja finalizate, al treilea hotel de patru stele, Ramada, urmand sa fie dat in functiune pana la finele lunii octombrie 2009.

Unii investitori au ales sa-si recupereze banii rapid, astfel ca in cazul primei unitati hoteliere deschise proprietarii au scos-o la vanzare trecandu-si in conturi 2 milioane de euro. West City Hotel, deschis in urma unei investitii de aproximativ 10 mil. euro, a fost deschis in luna februarie a acestui an si este situat in apropierea complexului Polus Center.
Trei luni mai tarziu, respectiv in luna mai, conducerea grupului Coratim, care a realizat investitia West City Hotel, a anuntat ca a vandut hotelul, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 12 mil. euro. Cumparatorul este Elena Grec, din Targu-Mures, care a facut parte din consiliul de administratie al Bere Mures, companie vanduta anul trecut catre concernul olandez Heineken.
Grupul Coratim, care a construit hotelul West City Cluj, este controlat de oamenii de afaceri clujeni Marius Bejan si Daniel Dumitras, care pana in acest an au mai investit in patru proiecte rezidentiale, un proiect de hale industriale in comuna Baciu si unul de spatii logistice in comuna Floresti.
"Coratim intentioneaza ca pana la finele anului sa dea in functiune un nou hotel in Cluj, Est City, investitie care preconizam ca se va ridica la aproximativ 7 mil. euro", a declarat pentru ZF Transilvania Marius Bejan, unul dintre actionarii grupului Coratim.
Noul proprietar al hotelului Elena Grec, fosta sotie a omului de afaceri Gheorghe Grec, unul dintre fostii actionari ai Bere Mures, a decis sa intre in afaceri odata cu achizitionarea West City din Cluj-Napoca.
"Am decis sa optez pentru o investitie in domeniul hotelier fiindca am considerat ca este cel mai frumos sector de activitate si asta mi-am dorit sa fac. Cred ca unei femei i se potriveste cel mai bine functia de conducere a unui hotel. Inainte de a ma decide sa cumpar West City Hotel am mai vazut cateva hoteluri in Cluj si in Sibiu", a declarat pentru ZF Transilvania Elena Grec, noul proprietar West City Hotel. Elena Grec a preluat efectiv operatiunile hotelului clujean West City la inceputul lunii iunie a acestui an.
"Stiu ca trecem printr-o perioada de stagnare a pietei hoteliere, insa cu toate acestea cererea pentru spatiile hoteliere este in continuare mare", a spus Elena Grec.

Patru stele cu 5 milioane de euro
Conducerea companiei Beyfin Romania, parte a grupului Beyfin care activeaza in domeniul investitiilor imobiliare, a anuntat recent finalizarea hotelului de patru stele Beyfin din Cluj-Napoca, investitia totala in constructia acestui hotel ridicandu-se la aproximativ 5 mil. euro.
Lucrarile de finalizare a hotelului din Cluj au fost intarziate cu aproximativ noua luni de zile, in conditiile in care conducerea Beyfin Romania anunta inca de anul trecut ca unitatea hoteliera va deveni operationala in luna septembrie 2008. Totodata investitia a crescut de la aproximativ 4 mil. euro anul trecut pana la 5 mil. euro in momentul finalizarii proiectului. "Finalizarea lucrarilor de constructie a fost prelungita si pentru acest an, tinand cont de faptul ca piata imobiliara in general trece printr-o perioada dificila, insa cu toate acestea hotelul Beyfin este gata", a declarat Augustin Abrudan, directorul Beyfin Romania.
Hotelul de patru stele are in total 31 de camere dintre care 28 de camere single si trei apartamente. Beyfin Romania a finalizat pana in momentul de fata alte doua investitii imobiliare in Cluj, doua blocuri de locuinte, primul avand 72 de apartamente de doua si trei camere, cel de-al doilea bloc cu 47 de apartamente de o camera si doua camere. Cele doua imobile, a caror valoare este de aproximativ 7,5 milioane de euro, au fost vandute in intregime.
 
Ramada de 15 mil. euro in toamna
Compania CBC Development, investitor imobiliar local, a anuntat ca pana in luna octombrie a acestui an vor fi finalizate lucrarile de constructie a viitorului hotel Ramada, investitie de peste 15 mil. euro. Hotelul face parte dintr-un program mai amplu care a prevazut si finalizarea unei cladiri de birouri in valoare de aproximativ 10 mil. euro in cadrul proiectului Global Plaza din parcul industrial Tetarom I.
"Proiectul Global Plaza din parcul industrial Tetarom I este in derulare, astfel ca ne focalizam in prezent pe finalizarea constructiei hotelului Ramada care pana spre finalul lunii octombrie va fi incheiata. Dorim ca pana la finele acestui an sa predam intregul proiect. Din cauza crizei financiare din domeniul imobiliar, lucrarile nu au decurs conform planului stabilit, astfel ca am fost nevoiti sa stopam un proiect similar in parcul industrial Tetarom II", a declarat Nicolae Badiu, unul dintre actionarii majoritari ai CBC Development.
Potrivit conducerii companiei clujene, finantarea proiectului din Parcul Industrial Tetarom I a fost asigurata in proportie de 15% din resurse proprii, restul sumei fiind obtinut din finantare bancara.
Reprezentantii companiei clujene au anuntat inca de la finele anului trecut ca au semnat un contract de franciza cu Ramada, in baza caruia hotelul de patru stele din cadrul proiectului Global Plaza din parcul industrial Tetarom I va fi operat de lantul international.
Totodata, brandul Ramada este prezent in Romania in Bucuresti cu patru unitati de cazare plus cate un hotel in Brasov, Sibiu si Iasi, urmand ca in acest an sa se mai adauge cel putin doua unitati, una la Oradea si una la Cluj.
Actionarii majoritari ai companiei CBC Development sunt oamenii de afaceri Nicolae Badiu, care este, de asemenea, actionar in cadrul Arcada Group, si Valentin Nica, director general al SVF Management.
 
Trei hoteluri pentru 30 mil. euro
 
West City Hotel
  • Valoarea investitiei: 10 milioane de euro
  • Investitor: grupul Coratim
  • Pret de vanzare: 12 milioane de euro
  • Cumparator: Elena Grec, fost membru al consiliului de administratie al Bere Mures
 
Beyfin
  • Valoarea investitiei: 5 milioane de euro
  • Investitor: Beyfin Romania
  • Numar de camere: 31 din care 28 de camere single si trei apartamente
 
Ramada
  • Valoarea investitiei: 15 milioane de eruo
  • Investitor: CBC Development
  • Surse de finantare: 85% ceredite, 15% capital propriu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO