Companii

Coca-Cola HBC, declin de până în 5% al vânzărilor

Coca-Cola HBC, declin de până în 5% al vânzărilor

Autor: Cristina Roşca

22.08.2012, 00:05 328

Coca-Cola HBC (CCHBC), cel mai mare jucător pe piaţa locală a băuturilor, a înregistrat în primul semestru al acestui an o scădere de până în 5% a volumelor vândute pe fondul situaţiei macroeconomice dificile, pe de-o parte, şi pe fondul incertitudinii de pe scena politică, pe de alta.

"Volumele vândute în România au scăzut cu până în 5% (low single digit, n. red.) în ambele perioade analizate (primul semestru şi trimestrul doi - n. red.). În contextul incerti­tu­dinilor recente de pe scena politică, situaţia macroeconomică ră­mâne în continuare dificilă", arată raportul companiei-mamă din Grecia.

Mai mult, deprecierea mone­dei naţionale a afectat evoluţia vân­zărilor atât în volum, cât şi în valoare ale companiei pe pieţele emer­gente, potrivit aceluiaşi ra­port.

Deşi, per ansamblu, CCHBC anunţă un declin al volumelor vândute, există şi produse pentru care primele şase luni au adus creşteri, precum Coca-Cola Zero.

"Volumele de vânzări ale produselor fanion, respectiv brandul Coca-Cola, au crescut cu până în 5% datorită unui avans de 36% înregistrat de Coca-Cola Zero."

Compania anunţă însă că a obţinut creşteri ale cotei de piaţă pe segmentul băuturilor carbogazoase atât în volum, cât şi în valoare.

CCHB a continuat în primul semestru să anunţe un declin al volumelor vândute, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. CCHBC a înregistrat anul trecut o scădere de 4% a volumelor de vânzări, un declin similar fiind înregistrat şi anul anterior. Astfel, anul trecut volumele Coca-Cola HBC în România au fost de 160,7 mil. unit cases.

Coca-Cola Hellenic deţine trei fabrici în România, la Ploieşti, Timişoara şi Vatra Dornei, grecii activând pe piaţă de aproximativ 20 de ani. În 2010 Coca-Cola HBC a avut o cifră de afaceri de aproape 415 mil. euro şi un profit de 45 mil. euro. Nu există informaţii pe site-ul Ministerului de Finanţe despre rezultatele companiei de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels