Companii

Creditele in euro si deprecierea leului au afectat profitul Agrana

29.08.2008, 19:58 23

Agrana Romania, cel mai mare producator de zahar de pe piata locala, a inregistrat un profit net de 15,47 milioane de lei (4,35 mil. euro) in primul semestru al acestui an, cu 23,5% mai putin, in lei, decat in perioada similara a anului trecut.
"Scaderea profitului nu a fost generata de un management deficitar, ci de unele pierderi financiare pe care le-am inregistrat din cauza deprecierii leului in raport cu euro si a unor credite bancare luate in moneda europeana", a declarat Emilian Dobrescu, reprezentantul general al grupului austriac Agrana in Romania.
Spre deosebire de evolutia negativa a profitului net din primele sase luni ale lui 2008, afacerile companiei s-au majorat cu 41%, de la 176,9 milioane de lei in primul semestru al lui 2007, la 249,36 de milioane de lei (70,2 mil. euro) in acceasi perioada a lui 2008.
"Majorarea cifrei de afaceri din primele sase luni ale acestui an s-a datorat conditiilor climaterice mai bune, care au contribuit la cresterea volumelor vandute", a spus Emilian Dobrescu.
Agrana Romania a vandut in primul semestru cu 34,7% mai mult zahar, fata de pe-rioada similara din 2007, cand a comercializat 76.665 de tone.
Compania detine trei fabrici de zahar la Buzau, Roman si Tandarei, cea din urma aflata in conservare. La Roman si Buzau se produce zahar din sfecla de zahar si se rafineaza zaharul din import.
"Fabrica de la Tandarei procesa pana acum patru-cinci ani numai zahar rafinat. Ea este operationala si poate fi repornita oricand, daca piata ne-o va cere", a precizat administratorul Agrana Romania.
Dobrescu a precizat ca nu s-a luat in discutie vanzarea fabricii, deoarece ar fi o decizie care ar crea tensiuni la nivelul grupului.
"Chiar daca nu am mai avea nevoie de fabrica de la Tandarei, o vanzare a sa ar insemna sa renuntam la o parte din active, lucru care nu este tocmai in regula, pentru ca
s-ar putea crea tensiuni la nivel de grup", spune Dobrescu.
"Am fost si suntem interesati de achizitii pentru ca vrem sa crestem cota actuala. Au fost ceva discutii cu Zaharul Calarasi, dar nu
s-a concretizat nimic", afirma Dobrescu.
Actionarul majoritar al Agrana Romania, companie listata la BVB cu simbolul BETA, este Agrana Zucker din Austria, cu 91,12% din actiuni, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine o participatie de 4,05%.
Anul trecut, Agrana Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 132,2 milioane de euro, cu peste 40 de milioane de euro mai putin decat in 2006.
Grupul austriac este prezent pe piata romaneasca din 1998 si are circa 600 de angajati pe plan local. Principalii competitori din Romania ai Agrana sunt grupul Lemarco, Zaharul Oradea, Zaharul Corabia si Marr Sugar Urziceni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO