Companii

Crestere peste estimari pentru principalii jucatori din farma in T1

10.05.2007, 18:14 25

Principalii jucatori din industria farmaceutica locala au raportat cresteri de peste 15% ale cifrei de afaceri in primele trei luni din 2007, in conditiile in care la inceputul anului, cei mai optimisti estimau o crestere de cel mult 15% a pietei.
Astfel, dintre companiile care au raportat pana acum rezultate in primul trimestru, cresterea cea mai puternica a inregistrat-o producatorul Terapia Ranbaxy. Rezultatele companiei din Cluj au fost cu 50% mai mari comparativ cu cele din perioada similara din 2006. Terapia Ranbaxy mentine in aceste conditii ritmul de crestere de anul trecut.
Crestere puternica a inregistrat si producatorul Actavis Romania (fostul Sindan). Astfel, in primul trimestru al acestui an, compania a realizat vanzari de 11,6 mil. euro, cu 25% peste realizarile anului trecut in aceeasi perioada. "Rezultatele bune sunt in mare parte rezultatul contributiei produselor oncologice , precum Paclitaxel si Epirubicin. In 2007, Actavis va lansa 15 produse noi in Romania, sustinand cresterea atat a produselor oncologice, cat si a altor clase terapeutice din productia grupului", se arata in raportul trimestrial al grupului islandez Actavis. Aceste rezultate nu le includ si pe cele ale diviziei de distributie a Actavis Romania, care a inregistrat venituri de 15,8 mil. euro, comparativ cu 10,7 mil. euro in primul trimestru al anului 2006.
Un alt producator local, Antibiotice Iasi a inregistrat in primele trei luni afaceri de 41,7 mil. lei (12,3 mil. euro), in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului trecut. In cazul Antibiotice cresterea a fost sustinuta atat de sporirea volumului de vanzari pe piata interna cu 12%, cat si de majorarea exporturilor cu 25%.
Producatorul ungar de medicamente Gedeon Richter a inregistrat vazari de aproximativ 6,5 mil. euro pe piata locala in primul trimestru al acestui an. Activitatea din Romania a companiei se desfasoara atat prin intermediul reprezentantei care importa produse din Ungaria, cat si prin intermediul unitatii de productie pe care o detine la Targu Mures (Gedeon Richter Romania SA). Astfel, defalcat reprezentanta a raportat vanzari de 2,2 mil. euro, in usoara scadere comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce Gedeon Richter Romania SA a inregistrat vanzari de 5,6 mil. dolari (4,27 mil. euro), in crestere cu 24,4%.
Un alt producator ungar, Egis, a inregistrat vanzari de 8,8 mil. dolari in perioada octombrie 2006-martie 2007 a acestui an, in crestere cu 22% fata de rezultatele din perioada similara a exercitiului financiar anterior. In intervalul ianuarie-martie 2007, compania a raportat vanzari de 3,4 milioane dolari, in crestere cu 6%.
Evolutia pietei farmaceutice romanesti este monitorizata de compania de cercetare a pietei Cegedim Romania, care nu a facut inca publice rezultatele aferente primului trimestru din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels