Companii

Cum arată repartizarea medicilor în urban şi rural? 92% din totalul medicilor lucrează în oraşe

Pacienţii din aceste zone sunt nevoiţi să ajungă în cel mai apropiat oraş unde să primească asistenţă medicală.

Pacienţii din aceste zone sunt nevoiţi să ajungă în cel mai apropiat oraş unde să primească asistenţă medicală.

Autor: Georgiana Mihalache

01.05.2023, 17:00 118

♦ Mediul rural a fost ocolit de investiţii în infrastructură medicală, de la farmacii, la cabinete medicale sau clinici şi spitale ♦ Pacienţii trebuie să meargă până în cel mai apropiat oraş chiar şi pentru investigaţii simple sau analize de bază.

Distribuţia medicilor între zo­na rurală şi cea urbană arată o pră­pastie majoră între cele două medii, cu 92% dintre specialişti care lucrea­ză în oraş, potrivit datelor de la Sta­tistică. Astfel, din cei peste 68.000 de medici, 63.000 apar lucrând în oraşe, iar restul de aproape 5.500 sunt în sate.

Totuşi, în categoria medicilor care lucrează în rural intră cu un pro­cent majoritar medicii de familie (4.100).

În mediul rural nu s-a dezvoltat infrastruc­tura me­dicală care să a­tra­gă specialiştii, astfel că sunt zone întregi care nu au nici măcar un me­dic de familie care să o­fere con­sultaţii sau reţe­te paci­enţilor. Mai mult, inclusiv farmaciile încep să dispară din zonele ru­rale, din cauza creş­te­ri­lor din ultimul an la uti­lităţi, salarii. Iar datele de la re­cen­sământ arată o depopulare ma­sivă la sat, cu localităţi care au ajuns să nu­mere şi 300-500 de locuitori. Pa­cienţii din aceste zone sunt ne­voiţi să ajungă în cel mai apropiat oraş unde să pri­mească asistenţă medicală, inclusiv pentru probleme minore sau pentru analize de rutină, care ar trebui să intre în strategia de prevenţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO