Companii

Cum sa faci 100.000 de euro pe an din vanzarea de aer curat

14.02.2010, 23:10 355

KDF Energy, unul dintre cei mai importanti brokeri decertificate de emisii de gaze cu efect de sera din Romania, spuneca activitatea de trading cu astfel de instrumente, desi relativnoua pentru piata locala, se poate dovedi a fi una extrem debanoasa, castigurile anuale putand depasi chiar si suma de 100.000de euro. Pentru firmele care au inceput sa se dezvolte local dinacest domeniu, dificultatea vine insa tocmai in incercarea de agasi specialisti buni.

"Depinde numai de rezultatele persoanei respective si de nivelulde expertiza. Teoretic, un trader bun activ in acest domeniu, poateusor depasi 100.000-200.000 de euro pe an. Practic insa, estefoarte greu sa gasim oameni atat de buni si cu calificarilenecesare", spune George Brailoiu, directorul general siproprietarul KDF Energy.

Compania pe care o conduce a inceput sa functioneze inca dinanul 2002, fiind specializata in domeniul consultantei pe problemede energie, din 2008 incepand sa se dezvolte si pe partea detranzactii cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera.Aceste certificate fac parte dintr-un program adoptat la niveleuropean prin care se urmareste reducerea poluarii. Astfel, fiecarestat membru UE are un nivel maxim pentru gazele cu efect de sera pecare le poate emite, acest nivel fiind mai departe impartitoperatorilor industriali. Acestia din urma primesc un numar decertificate de emisii proportional cu gradul de poluare.

15 milioane de euro, cea mai mare tranzactie realizatade KDF Energy

In functie de activitate, unii operatori pot avea un surplus decertificate, in timp ce altii pot avea un exces. Astfel au loctranzactii din care unele companii pot face rost de fonduri, baniifiind obligatoriu a fi investiti in proiecte de eficientizareenergetica. "Clientii nostri provin din cele mai diverse arii de deactivitate. Spre exemplu industria chimica, industria energetica,industria metalurgica, industria celulozei si a hartiei, industriacimentului. Suntem prezenti in acest moment in Grecia, Estonia,Letonia si Lituania si urmeaza sa deschidem un birou in lunafebruarie la Sofia si Varsovia", spune Brailoiu care a precizat cacea mai mare tranzactie realizata de KDF Energy pana in prezent aavut o valoare de 15 milioane de euro.

Certificatele se tranzactioneaza si la BursaSibiu

In Romania, aceste certificate de emisii au inceput sa fietranzactionate pe Bursa de la Sibiu, Sibex, anterior acestuieveniment tranzactiile cu aceste instrumente fiind realizateexclusiv in afara sistemelor burisere.

Potrivit reprezentantilor companiei, odata cu intrarea pesgementul tranzactionarii certificatelor de emisii, dar si cuextinderea regionala, KDF Energy ar putea ajunge la afaceri decirca 200 de milioane de euro in 2009 dupa ce in primul semestru alanului trecut a inregistrat 77 de milioane de euro.

In 2008 insa compania avea, potrivit datelor de la MinisterulFinantelor, afaceri de 3,85 mil. lei (putin peste un milion deeuro).

KDF Energy in cifre

  • Numar de angajati: 15
  • Cea mai mare tranzactie realizata: 15 mil. euro
  • Numarul de tari in care este prezenta: 4 - Grecia, Estonia,Letonia, Lituania
  • Afaceri estimate 2009: 200 mil. euro

Sursa: Compania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO