Companii

Delta Distribution renunta la 100 de angajati si inchide sase magazine din provincie

Delta Distribution renunta la 100 de angajati si inchide sase magazine din provincie

Dragos Bonea, presedintele si actionarul majoritar al Delta Distribution: Piata a mers foarte bine pana in septembrie, insa ulterior a intrat pe o panta puternic descendenta. Din aceasta cauza, cifra de afaceri se va situa la nivelul celei din anul precedent, urmand ca anul viitor sa scada din cauza reconfigurarii businessului si a scaderii pietei.

16.12.2008, 14:31 173

"Anul viitor vom inchide sase magazine din Arad, Oradea, Baia-Mare, Galati si Targu-Mures, unde nu am reusit sa ne impunem, pentru ca am intrat prea tarziu. Vom pastra doar magazinele din orasele in care avem o pozitie puternica", a declarat Dragos Bonea, presedintele si actionarul majoritar al Delta Distribution.
Compania a inregistrat anul acesta o reducere puternica a ritmului de crestere a vanzarilor din cauza scaderii investitiilor din sectorul imobiliar, principalul motor de crestere al pietei de placi ceramice.
Astfel, daca anul trecut compania a inregistrat o cifra de afaceri de 44,6 milioane de euro, in crestere cu 50% fata de anul precedent, in 2008 afacerile vor stagna.
"Piata a mers foarte bine pana in septembrie, insa ulterior a intrat pe o panta puternic descendenta. Din aceasta cauza, cifra de afaceri se va situa la nivelul celei din anul precedent, urmand ca anul viitor sa scada din cauza reconfigurarii businessului si a scaderii pietei", explica Bonea.
Compania actioneaza prin trei divizii - retail, distributie catre magazinele de bricolaj si divizia responsabila de proiecte - insa anul viitor se va concentra pe partea de retail, in conditiile in care piata imobiliara este in scadere, iar dezvoltatorii ezita sa mai inceapa proiecte noi.
"Ne vom concentra mai mult pe partea de retail, care este mai sigura in prezent, si mai putin pe proiecte, care au de obicei termene de plata lungi", afirma presedintele Delta Distribution.
De altfel, compania va deschide pana la sfarsitul anului in zona Razoare din Capitala un magazin denumit Delta Concept Store, in care a investit circa 6 milioane de euro, inclusiv in achizitia terenului. Compania mai are in derulare o investitie de doua milioane de euro intr-un magazin similar la Iasi.
"In noul magazin din Capitala vom organiza evenimente pentru arhitecti si constructori pentru a promova noile produse lansate. In plus, am lansat propriul brand de placi ceramice, denumit Decogres, cu care vom ataca segmentul mediu. Am facut propriile concepte, care vor fi pregatite de mai multi producatori cu care colaboram", spune Bonea. De altfel, compania va renunta la comercializarea produselor ieftine, care sunt distribuite mai ales de retelele de bricolaj, si va pune accentul pe vanzarea placilor ceramice din categoriile mediu si lux.
Delta Distribution a fost infiintata in 1996 de Dragos Bonea, impreuna cu doi asociati. In noiembrie 2004, cei doi asociati s-au retras din afacere dupa ce au vandut o participatie de 45% din actiuni catre o firma offshore, care ulterior a cedat mai departe pachetul catre polonezii de la Weston Holdings.
"Structura actionariatului se va pastra in continuare si nu suntem interesati sa vindem afacerea in contextul actual al crizei economice", afirma Bonea.
Printre principalii competitori ai companiei se numara retelele de magazine SSAB Impex, Romstal, Stelcati, Tiger Amira, Bravo Group sau Pazo Grup, precum si magazinele de bricolaj.
Piata de placi ceramice va ajunge anul acesta la circa 186 de milioane de euro, in crestere cu doar 10-12% fata de anul precedent, sub estimarile de 25-30% de la inceputurile anului ale principalilor jucatori.
Piata este in prezent dominata de importuri, care au o cota de 70% din piata, cei mai mari importatori fiind Italia si Spania, unde se afla cei mai mari producatori de profil la nivel mondial. Insa treptat au patruns si placi ceramice de slaba calitate din Egipt, China sau Turcia, care castiga teren din cauza crizei, care a orientat clientii finali catre produse mai ieftine.
 
Proces de peste 10 milioane de euro
Delta Distribution se afla in prezent in mai multe procese cu producatorul austriac de placi ceramice Lasselsberger, in care se disputa o suma de peste 10 milioane de euro. Produsele de la Lasselsberger, singurul producator de placi ceramice de pe piata locala, generau anul trecut o treime din cifra de afaceri a companiei Delta Distribution, echivalentul a circa 15 milioane de euro. In luna mai, Lasselsberger a dat in judecata companiile de distributie Delta Distribution si Tiger Amira din Oradea pentru neplata unor stocuri mari de placi ceramice, estimate la circa 1,2 milioane de metri patrati, echivalentul a 20 de milioane de lei (5 milioane de euro). La aceasta valoare se adauga penalizari in valoare de circa 6-7 milioane de euro, potrivit reprezentantilor Lasselsberger. In replica, Delta Distribution a intentat alte trei procese si a depus o plangere penala impotriva Lasselsberger pentru blocarea unei sume de 2,5 milioane de euro. In acest proces Delta Distribution este reprezentata de biroul de avocatura Stoica si Asociatii, detinut de vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica, in timp ce Lasselsberger lucreaza cu firma de avocatura Gheorghe si Asociatii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO