Companii

Dezvoltarea noii generatii de telefonie mobila ascute competitia intre furnizorii de retele

26.07.2000, 00:00 49



Care este cel mai sigur mod de a scoate bani din Internet? Simplu: construindu-l. Lucrul acesta este cat se poate de evident daca tinem cont de faptul ca Cisco Systems Inc., cel mai mare furnizor mondial de echipamente de retea, are in prezent o valoare de piata de peste 400 miliarde de dolari.

Acum, cand este clar ca urmatorul pas in dezvoltarea world wide web-ului il reprezinta net-ul mobil, intrebarea care se pune este ce companie va deveni echivalentul lui Cisco in acest sector de viitor.

Marii operatori de telefonie mobila din intreaga lume vor cheltui in viitorii cativa ani sume uriase pentru a-si moderniza sistemele, iar principalii furnizori de retele si echipamente in domeniu, in frunte cu grupurile Ericsson, Nokia si Motorola, isi disputa cu inversunare aceasta piata extrem de profitabila.

Motorola a incheiat chiar un parteneriat cu Cisco, in incercarea de a dobandi un avantaj in domeniul tehnologiei Internet.

Cu toate acestea, alte cateva companii, printre care Nortel Networks, din Canada, NEC, din Japonia si Samsung, din Coreea de Sud, se afla in prezent foarte aproape de acest trio fruntas. "Vom asista la o disputa extrem de aprinsa, iar frumusetea acestei competitii consta in faptul ca nu se cunoaste inca cine va iesi castigator", a declarat cotidianului Wall Street Journal Europe Bertrand Bidaud, directorul diviziei de cercetare in telecomunicatii din cadrul Gartner Group.

Deocamdata, cursa are totusi un lider clar. Ericsson a reusit sa navigheze cu brio prin valtoarea unor schimbari tehnologice care amenintau sa submineze pozitia sa pe piata. Compania a reusit chiar sa-si consolideze prezenta in regiunea asiatica, zona unde vor fi inaugurate primele retele wireless de noua generatie, capabile sa asigure transferul rapid al unui volum mare de date.

Cu toate acestea, pentru a se detasa in castigatoare, firma suedeza va trebui sa domine si uriasa piata americana, iar aici partida este departe de a fi castigata.

Miza este enorma. Numarul persoanelor care vor accesa web-ul de pe dispozitive portabile il va depasi in viitorii cinci ani pe cel al surferilor "traditionali", care utilizeaza in acelasi scop calculatoarele personale. Companiile de telecomunicatii mobile vor fi nevoite sa aloce zeci de miliarde de dolari pentru a construi retele capabile sa raspunda unei astfel de cereri. Spre exemplu, divizia T-Mobil a grupului Deutsche Telekom va cheltui 3,6 miliarde de dolari pentru a construi o retea de telefonie celulara de noua generatie in Germania.

Institutul Salomon Smith Barney estimeaza ca operatorii din intreaga lume vor investi 80 de miliarde de dolari in intervalul 2001 - 2003 pentru a pregati retelele actuale pentru traficul de mare viteza sau pentru a construi noi retele.

Intre timp, aparitia celei de-a treia generatii de telefonie celulara inlatura barierele dintre pietele regionale. In prezent, in lume coexista trei standarde de telefonie mobila de generatia a doua (GSM, CDMA si TDMA), in timp ce viitoarea generatie va fi construita in jurul a numai doua norme. Aceasta inseamna o crestere a concurentei intre furnizorii de retele.

Nici una dintre cele doua tehnologii de telefonie celulara de generatia a treia nu are la baza norma GSM (cea mai dezvoltata la ora actuala). In schimb, ele isi au originea in sistemul CDMA, utilizat cu precadere in Statele Unite si Coreea de Sud. Acest lucru este in favoarea furnizorilor de echipamente compatibile cu standardul CDMA, printre care Lucent Technologies, Nortel, Motorola si Samsung. Cisco furnizeaza si el echipamente si software pentru web-ul mobil, insa nu construieste singur aceste retele.

Ericsson isi mentine, deocamdata, un avans confortabil in randul furnizorilor de retele pentru telefonia mobila, gratie succesului normei GSM. Ramane de vazut daca pozitia sa va ramane la fel de solida atunci cand standardul dominant de pe piata va fi altul.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO