Companii

Doka ajunge la afaceri de 16 mil. euro din cofraje

17.12.2007, 23:01 24

Doka Romania, filiala locala a producatorului austriac de cofraje Doka, unul dintre principalii jucatori de pe piata romaneasca, a ajuns anul acesta la o cifra de afaceri de 16 mil. euro, nivel dublu fata de cel inregistrat in anul precedent, datorita investitiilor de pe piata imobiliara.
"In ultimii doi ani am inregistrat o dublare consecutiva a cifrei de afaceri, pe fondul cresterii numarului de clienti pana la 450. In plus, am constatat o majorare a ponderii vanzarilor comparativ cu inchirierea. Astfel, in 2006 ponderea vanzarilor in cifra de afaceri a Doka era de 41%, a evoluat la 51% in 2007 si ne asteptam la o pondere de 50% pentru 2008", a declarat Bogdana Dumitru, responsabil pentru departamentul de marketing in cadrul Doka Romania.
Dezvoltarea puternica a pietei imobiliare a condus la cresterea pietei cofrajelor pana la circa 40 de milioane de euro in 2007, in crestere cu circa 30% fata de anul precedent, urmand ca in anii urmatori cresterea sa fie sustinuta puternic si de lucrarile de infrastructura.
Doka a investit pana in prezent circa 4 mil. euro in dezvoltarea operatiunilor de pe piata locala, suma care cuprinde si construirea unui nou sediu central de 1.000 mp in localitatea Tunari, langa Bucuresti.
"Am achizitionat un teren de 40.000 de metri patrati langa Timisoara in valoare de 500.000 de euro, iar pana in 2006 investitiile cumulate atingeau 3 mil. euro. In acest moment detinem un stoc de cofraje pentru inchiriere de 20 de milioane de euro", afirma Dumitru. In 2008, Doka va investi 3 mil. euro, in principal pentru dezvoltarea si deschiderea de noi filiale in tara.
"Dezvoltarea rapida a pietei constructiilor a fost pana nu demult centrata pe zona Bucuresti, dar se manifesta din ce in ce mai pregnant in toate zonele tarii. Cererea mare de pe piata imobiliara ne determina sa ne extindem in provincie pentru a furniza materiale cat mai rapid pentru antreprenori", explica Dumitru.
Doka va deschide in 2008 un birou la Iasi si va investi in dezvoltarea birourilor comerciale care se afla deja in Cluj, Constanta si Brasov, iar la Timisoara va incepe construirea unui nou depozit pentru a facilita deservirea de cofraje catre clientii din zona de vest a tarii. Grupul austriac Doka, care va ajunge anul acesta la o cifra de afaceri de 835 mil. euro, a intrat pe piata locala in 1998. Printre competitorii Doka pe piata romaneasca se numara companiile Peri, Meva, Faresin sau H?nnebeck.

Cititi mai multe detalii despre activitatea companiilor Doka si Proges in lunarul Business Construct, care va aparea joi, 20 decembrie, impreuna cu Ziarul Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO