Energie

Cel mai mare grup petrolier din lume, îngenuncheat de încălzirea globală: ExxonMobil cedeaza presiunilor acţionarilor şi urmează să publice rapoarte privind impactul schimbărilor climatice asupra business-ului

Cel mai mare grup petrolier din lume, îngenuncheat de...

Autor: Răzvan Botea

12.12.2017, 15:05 1561

ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră şi de gaze naturale din lume, anunţă că va publica date despre posibilul impact al schimbărilor climatice asupra afacerilor cu petrol şi gaze. Acest anunţ vine în urma presiunii puse de acţionarii companiei care au solicitat o evaluare a factorilor de risc pe care îi poate aduce schimbarea climatică, relateaza Financial Times.

ExxonMobil precizează că va aduce imbunătăţiri constante în rapoartele sale, inclusiv analize despre impactul politicilor de a limita creşterea încălzirii globale, astfel încat aceasta să atingă o creştere de numai 2 grade Celsius – obiectiv asumat la nivel global prin Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

La întalnirea anuală din mai anul acesta, investitorii ce deţin 62 de procente din acţiunile companiei au susţinut propunerea, depusă de un grup de acţionari conduşi de Fondul de Pensii al angajaţilor de stat din New York. Aceştia din urmă au propus o evaluare anuală a impactului schimbărilor climatice şi tehnologice asupra operaţiunilor companiei.

Susţinătorii propunerii au argumentat că analizele acestui impact vor ajuta investitorii să evalueze capacitatea de adaptare a operaţiunilor companiei, într-o lume în care guvernele şi-au exprimat îngrijorarea şi totodată susţinerea în privinţa contracarării încălzirii globale.

Consiliul director al companiei s-a opus iniţial propunerii, motivând că ”are mare încredere că planificarea robustă a companiei, procesele de investiţie plănuite adecvat şi comunicările despre riscul prezentat de schimbarea climatică sunt suficiente pentru a asigura menţinerea valorii acţiunilor companiei pe termen lung”.

Compania a anunţat că propunerea a fost reevaluată, luându-se în considerare susţinerea de care s-a bucurat propunerea din partea acţionarilor majoritari şi a celor care au înaintat iniţial propunerea.

Sub conducerea lui Lee Raymond (1993-2005), compania a dus o politică în care s-a opus vehement încercărilor la nivel mondial de creşterea gradului de conştientizare a pericolului schimbărilor climatice, prin protocolul de la Kyoto din 1997.

Cu toate acestea, sub conducerea lui Rex Tillerson (2006-2016), actual Secretar de Stat al SUA, ExxonMobile a conştientizat nevoia de acorda atenţie schimbărilor climatice şi a susţinut prevederile Acordul Climatic de la Paris.

Darren Woods a continuat politica predecesorului său - Rex Tillerson – şi mai mult de atăt, s-a implicat în iniţiative precum stoparea scurgerilor poluante de metan sau reducerea emisiilor poluante provenite din activităţile petroliere.

Mai multe companii, în special cele din Europa, au vâzut o oportunitate în politica privind schimbările climatice, argumentând necesitatea înlocuirii generării puterii electrice prin cărbuni cu generarea puterii prin gaze naturale, care emite mai puţin dioxid de carbon pentru aceeaşi cantitate de electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO