Energie

Insolvenţa Getica 95 creează probleme pe piaţa energiei, pentru că cel mai mare furnizor independent dădea energie la Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, STS, Metrorex, Municipiul Bucureşti

Insolvenţa Getica 95 creează probleme pe piaţa...

Autor: Roxana Petrescu

18.06.2021, 00:07 3016

Insolvenţa Getica 95, un business de peste 1,5 mi­liar­de de lei, ar putea duce la un nou val de scumpiri în pia­ţa energiei, spun oamenii din domeniu, în contextul în care, cel mai probabil, o parte dintre clienţii companiei se vor muta la alţi furnizori.

Compania, care a devenit liderul comerţului cu ener­gie anul acesta pe piaţa concurenţială, şi-a cerut pe 15 iu­nie insolvenţa, invocând probleme majore de lichiditate. Date­le publice arată că printre cei mai mari cumpărători de energie ai Getica 95 de partea statului sunt Ministerul Afa­ce­rilor Interne, Metrorex, Serviciul de Telecomu­ni­ca­ţii Speciale, Municipiul Bucureşti, Ministerul Apărării Naţionale, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime sau Poşta Română.

„La un moment dat, o parte din clienţii de energie ai Getica 95 se vor duce către alţi furnizori care la rândul lor va trebui să găsească energie necesară. Această energie tot în piaţa spot se va afla, aşă că ne aflăm în faţa unui val de noi scumpiri“, avertizează specialiştii din domeniu.

Totodată este de dorit o supraveghere mai atentă a acestei pieţe, în contextul în care situaţia de acum este o reeditare a evenimentelor din 2017.

Atunci, unii dintre cei mai mari antreprenori din furnizarea de energie au fost învinşi de explozia preţurilor şi de politicile de achiziţie pe termen scurt.

„Se simte nevoia de reglementări mai riguroase. De la un nivel încolo, distorsiunile pe care astfel de mişcări le produc în piaţă sunt foarte dificil de gestionat“, mai spun oamenii din domeniu.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO