Companii

Eximtur finalizează anul cu afaceri de 32 mil. euro, plus 17%

Autor: Laurentiu Cotu

29.12.2011, 14:51 336

Agenţia de turism Eximtur din Cluj-Napoca, controlată de Lucia şi Radu Morariu, va finaliza anul acesta cu o cifră de afaceri de 135 mil. lei (circa 32 mil. euro), în creştere cu 17% faţă de anul trecut. În 2010, afacerile agenţiei de turism din Cluj au ajuns la 115,7 mil. lei (27,5 mil. euro). Evoluţia pozitivă a vânzărilor Eximtur se datorează în principal câştigării de noi clienţi corporatişti, precum şi consolidării bugetelor de călatorie ale diverselor companii. În perioada ianuarie-noiembrie 2011, compania a deservit 174.581 de clienţi (corporate şi individuali).

''În acest an a crescut interesul românilor pentru călătorii şi vacanţe externe, aspect ce se reflectă în majorarea cu circa 29% a vânzărilor pentru departamentul de turism extern. Totodată, am crescut numărul de clienţi odată cu extinderea reţelei retail, prin francizarea a 3 agenţii partenere'', a declarat Radu Morariu, director general adjunct Eximtur. Oficialii companiei spun că piaţa a înregistrat o tendinţă de creştere în acest an, însă pentru anul viitor prevăd o stagnare sau cel mult o creştere similară a pieţei cu cea din 2011.

''Deocamdată, nu estimăm evoluţii spectaculoase sau notabile în evoluţia pieţei din 2012'', a spus Morariu. Eximtur deţine in prezent 14 agenţii proprii, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Oradea, Baia Mare, Suceava, Sibiu şi Constanţa, la care se adaugă 3 francize, în Iaşi, Mediaş şi Alba Iulia. Pe primul loc în topul destinaţiilor externe alese de turiştii care au călătorit cu Eximtur în primele nouă luni din acest an se află Turcia, urmată de Bulgaria, Grecia şi Spania, conform unor informaţii anterioare furnizate de Eximtur. Compania a investit în acest an în infrastructura IT şi telefonie, precum şi în finalizarea noului site fly.ro. Pentru anul viitor nu sunt prevăzute investiţii majore.

Compania a ocupat anul trecut locul doi în topul agenţiilor de turism din România din punct de vedere al cifrei de afaceri (115,7 mil. lei), după Happy Tour (143,4 mil. lei), dar înaintea Perfect Tour (87,3 mil. lei), Accent Travel (63,4 mil. lei) şi Marshal Turism (53,4 mil. lei). Primele 100 de agenţii de turism româneşti au însumat anul trecut afaceri de peste 2 miliarde lei, în scădere faţă de valoarea de 2,3 miliarde lei, înregistrată în anul 2009. Eximtur are în prezent 135 de angajaţi şi este controlată în principal de familia Morariu din Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO