Companii

Farmec are interdictie la fabricarea a doua produse, Gerovital Cosmetics isi pierde numele in instanta

30.08.2006, 20:11 156

Compania Farmec Cluj, cel mai mare producator autohton de cosmetice, a pierdut in instanta dreptul de a mai fabrica doua produse sub marca Gerovital H3 cu specimen de semnatura Dr. Ana Aslan, din cele noua care faceau obiectul litigiului cu firma bucuresteana Gerovital Cosmetics si cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
Potrivit deciziei judecatorilor Tribunalului Bucuresti, compania Gerovital Cosmetics nu mai are dreptul sa foloseasca acest nume in denumirea comerciala. Oficialii Gerovital Cosmetics au anuntat ca vor ataca decizia cu apel in termenul legal, de 15 zile de la comunicare.
Litigiul in justitie dintre Gerovital Cosmetics si Farmec Cluj a inceput in 2000.
"Nu vom ataca cu apel aceasta decizie. Asteptam sa vedem ce se intampla in continuare. Noua gama, pe care o vom relansa in septembrie, nu va mai contine cele doua produse, masca de fata si lotiune tonica", spune Magda Miclaus, PR manager al Farmec.
Magda Miclaus sustine ca produsele au fost scoase din portofoliul companiei inca inainte de pronuntarea instantei in acest caz.
Farmec Cluj va urma in aceasta toamna un proiect de relansare a mai multor marci din portofoliu, printre care si Gerovital H3.
"Ne vom continua planurile ca si pana acum", spune Miclaus. Potrivit acesteia, planurile companiei nu includ in acest moment posibilitatea ca ar putea pierde drepturile asupra marcii Gerovital H3.
"Suntem ferm convinsi ca documentatia adusa in apel nu va lasa loc niciunui dubiu in ceea ce priveste deplinatatea drepturilor pe care Gerovital Cosmetics Bucuresti le are asupra marcii", spun oficialii Gerovital Cosmetics.
"Procesele dureaza, avem timp sa actionam daca este cazul", spune Miclaus. In contextul in care ar pierde dreptul asupra marcii, Farmec ar fi obligata sa renunte la fabricarea unor produse care inseamna peste un milion de euro anual.
Cele sapte produse din cele noua care fac obiectul litigiului au reprezentat anul trecut 6,8% din cifra de afaceri a Farmec, adica 1,1 mil. euro. Compania a avut o cifra de afaceri de 16,5 mil. euro in 2005.
Inainte de 1989, marca Gerovital H3 (denumirea substantei active inventate de prof. dr. Ana Aslan) apartinea statului. Mai tarziu, dreptul de folosinta al marcii Gerovital H3 prof. dr. Ana Aslan a fost cesionat celor doua companii implicate in litigiu - Miraj (devenita Gerovital Cosmetics) si Farmec Cluj-Napoca pentru categorii diferite de produse.
Astfel, Farmec Cluj a primit dreptul sa fabrice produse pe baza de novocaina, substanta care a propulsat produsele sub semnatura dr. Ana Aslan.
Gerovital Cosmetics a primit dreptul de a fabrica produse pe baza de novocaina sau derivati de hidroliza (un tip de reactie chimica) ai acesteia.
Pe de alta parte, o lege din anul 2000 interzice folosirea novocainei in produsele cosmetice, insa nu si derivatii de hidroliza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO