Companii

Fiecare cutie de medicamente eliberată pe bază de prescripţie şi vândută în România va aduce 3 lei la bugetul Sănătăţii

Autor: Ioana David

26.09.2011, 14:47 340

Ministerul Sănătăţii speră să strângă 1,2 mld. lei (285 mil. euro) în următorii anidin noua taxă clawback pe care o implementează de la 1 octombrie, potrivit datelor furnizate de instituţie.

Prin clawback statul va taxa producătorii de medicamente pentru orice creştere a consumului peste nivelul aprobat prin bugetul de la începutul anului. În acest fel, statul renunţă să mai deconteze depăşirile de buget cu medicamente gratuite şi compensate, care au loc în fiecare an şi care solicită rectificări bugetare.

Taxa va fi de fapt un procent care se va aplica tuturor companiilor care au în portofolii medicamente incluse pe listele de gratuite şi compensate. Plecând de la diferenţa dintre bugetul consumat şi cel stabilit, statul va calcula trimestrial un procent ce se va aplica cifrei de afaceri generate de produsele compensate.

Indiferent de evoluţia vânzărilor, toate companiile vor plăti această taxă. Concret, dacă un producător va avea o scădere a vânzărilor într-o anumită perioadă, el va fi taxat cu acelaşi procent cu care sunt taxaţi producătorii care au crescut. În aceste condiţii, cei mai avantajaţi devin producătorii care au creşteri mult mai mari decât piaţa.

În prezent în România se vând anual aproximativ 372 milioane de cutii de pastile pe bază de prescripţie, astfel că dacă se ia în calcul un venit de 1,2 mld. lei anual ar rezulta că fiecare cutie va genera la bugetul statului aproximativ 3 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO