Companii

Finul lui Becali mai ia in vizor o industrie: vinurile sunt acum pe lista lui Culcescu, dupa sere

Finul lui Becali mai ia in vizor o industrie: vinurile sunt acum pe lista lui Culcescu, dupa sere

Horia Culcescu, proprietarul Leader International: Agricultura de legume se face inca primitiv si dezorganizat. Acest sector are nevoie in urmatorii ani de o mare infuzie de capital pentru a retehnologiza si a infiinta complexuri de productie. Romania are nevoie de 2.000 de hectare de sere pentru a acoperi consumul asigurat din import.

14.06.2009, 14:40 264

"Am investit cinci milioane de euro prin intermediul fondurilor Sapard in constructia unei crame care va deveni operationala in urmatoarele luni, iar din toamna vom lansa noul brand de vin. Vom produce vin D.O.C (n.red. - de origine controlata) din mai multe soiuri de struguri, inclusiv feteasca, riesling sau muscat otonel", a declarat Horia Culcescu.

Productia de vin va fi realizata de catre compania Ostrovit, din judetul Constanta, care administreaza peste 1.500 de hectare de teren pe care au fost plantate noi suprafete cu vita-de-vie.
Omul de afaceri nu a dezvaluit numele noului brand cu care intentioneaza sa intre anul acesta pe piata vinului, estimata in 2008 la peste 500 milioane de euro, dar a spus ca vrea sa il distribuie la nivel national.
 
Prima tranzactie, cu un grec
Horia Culcescu, 39 de ani, este absolvent al Facultatii de Marketing Agrar al universitatii particulare Bioterra din Bucuresti. El a inceput sa faca afaceri cu legume si fructe odata cu achizitia pachetului majoritar al producatorului de conserve din legume si fructe Leader International, in 1995.
"Am intrat in acest business intamplator. Am auzit ca actiunile sunt de vanzare si am decis sa cumpar pachetul majoritar de actiuni, detinut la acel moment de un cetatean grec. Cu ajutorul creditelor bancare si al imprumuturilor, am reusit sa platesc in rate cei 600.000 de dolari cu care am achizitionat actiunile, in decurs de trei ani", isi aminteste omul de afaceri.
 
Au urmat achizitii ale unor sere detinute de stat
In urma cu paisprezece ani, Leader International avea activitati decat in distributia de legume si fructe si aproximativ 20 de angajati, insa la putin timp dupa ce a fost achizitionata de Culcescu, aceasta a demarat si activitatea de productie.
"Am inceput sa produc legume si fructe deoarece in acea perioada aproximativ 70% din produsele horticole erau importate", spune Culcescu.
Dupa cinci ani de la preluarea Leader International, omul de afaceri si-a indreptat atentia spre serele de legume si fructe detinute de stat, primele achizitionate fiind Berser, din cartierul Berceni al Capitalei, in anul 2000.
In scurt timp a fost preluata si Leoser (sere situate in Popesti-Leordeni, judetul Ilfov), la care s-au adaugat in ultimii ani si serele din judetul Constanta, din Isalnita- judetul Dolj, dar si cele 13,5 hectare de sera din Pipera, obtinute prin intermediul unui contract de asociere cu RAPPS Pipera.
A renuntat la afacerile imobiliare
"Inainte de a prelua Leader International eram implicat atat in afaceri de distributie, cat si in imobiliare, insa in momentul in care am decis sa intru in acest business am renuntat la celelalte, deoarece productia si distributia de legume si fructe este un domeniu care iti ocupa tot timpul. Nu mai poti sa mai faci si altceva", sustine el.
Cu toate acestea, Culcescu nu s-a implicat in conducerea executiva a companiilor pe care care le controleaza, preferand doar sa supravegheze din pozitia de actionar. Strategia lui a dat insa rezultate, deoarece businessul pe care Culcescu il coordoneaza in prezent se ridica peste 40 mil. euro si are aproximativ 2.000 de angajati, potrivit datelor antreprenorului. In 2007, companiile Leader, Leoser, Berser si Ostrovit au raportat afaceri cumulate de 38 mil. euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.
 
2.000 de hectare de sere ar diminua importurile
In urma experientei acumulate in acest domeniu, Culcescu sustine insa ca agricultura de legume este o afacere grea, cu profituri reduse. "Agricultura de legume se face inca primitiv si dezorganizat. Acest sector are nevoie in urmatorii ani de o mare infuzie de capital pentru a retehnologiza si a infiinta complexuri de productie.
Romania are nevoie de 2.000 de hectare de sere pentru a acoperi consumul asigurat din import", afirma el.
De aceea, in urmatorii ani, producatorul intentioneaza sa investeasca pana la 50 de milioane de euro intr-o zona legumicola cu forta de munca experimentata in acest domeniu, principalele locatii vizate fiind Caracal (Oltenia) si Galati (Moldova).
"Programele de dezvoltare rurala nu se pot accesa decat pentru sume mici, de aceea singura sansa este ca statul sa se implice efectiv prin aplicarea de credite guvernamentale cu dobanda redusa, asa cum s-a intamplat si in Polonia. De asemenea, obtinerea acestor credite va ajuta la gruparea producatorilor mici de legume in complexuri horticole", a spus el.
 Culcescu a adaugat ca in prezent poarta discutii cu Ministerul Agriculturii pentru a obtine sprijin pentru a demara proiectul de 50 mil. euro.
"Momentul in care aceste investitii vor fi demarate depinde de decizia guvernului. Daca guvernul va considera acest proiect prioritar si va fi aprobat, noi putem sa il demaram in cel mai scurt timp".
 
15 mil. euro in sere
Omul de afaceri sustine ca a oprit toate investitiile planificate pentru dezvoltarea businessului personal pana in momentul in care economia isi va reveni.
Una dintre aceste investitii era si achizitionarea unei linii de produse congelate pentru fabrica de la Caracal a producatorului Leader International, un proiect Sapard de patru milioane de euro anuntat de reprezentantii companiei in urma cu aproape doi ani.
 De aceea, producatorul se va limita anul acesta la finalizarea investitiilor demarate in anii precedenti printre care se numara si productia de vin.
Culcescu a mai finalizat recent investitii de 15 milioane de euro intr-un complex de sere incalzite pe terenul detinut in zona Pipera din Capitala, acestea avand in prezent capacitatea de a asigura 20% din necesarul de rosii al lanturilor de magazine detinute pe plan local de retailerii Carrefour, Real si Metro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO