Companii

Gedeon Richter a ramas pe crestere chiar si fara noi achizitii

09.02.2010, 23:06 143

Grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter a inregistrat anultrecut o cifra de afaceri de 159,9 mil. euro pe piata locala, increstere cu 1,5% comparativ cu 2009, ceea ce plaseaza companiaintre primii opt jucatori din industria de medicamente.

Pentru 2010, compania estimeaza o crestere de 0-5% a vanzarilorin lei.

Gedeon Richter a avut o ascensiune puternica pe piata locala inultimii ani in special pe sema achizitiilor derulate in 2007 sicare au fost integrate in 2008, insa in ultimii doi ani compania nua incheiat noi tranzactii preferand dezolvarea organica. Grupulungar este singurul jucator care are o activitate integrata,vanzarile de aproape 160 mil. euro fiind generate atat deproductie, cat si de distributie si retail.

In 2008 spre exemplu consolidarea achizitiilor derulate in aniiprecedenti a generat un avans de aproape 70%.

Cele mai mari achizitii, preluarea distribuitorilor Pharmafarmsi a grupului Dita, a scos din conturile companiei ungare circa 30mil. euro, insa la aceasta s-au mai adaugat sumele cheltuite pentruconstruirea retelei de farmacii, care potrivit raportului anualnumara 142 de unitati.

Cea mai mare divizie locala a grupului este cea de retail sidistributie, care anul trecut a generat o cifra de afaceri de 147,5mil. euro, in crestere cu 0,9% fata de 2009. Restul vanzarilor suntgenerate de activitatea de productie si importuri, care au avut ocrestere de 12% in euro.

La nivel de productie, Richter a cumparat in 1998 fabricaArmedica de la Targu Mures.

Pe segmentul de retail, grupul ungar opereaza reteaua FarmaciaRichter, procesul de rebranding sub acest nume urmand sa fiefinalizat in 2010.

Potrivit directorul general al Gedeon Richter Farmacia, reteauaa crescut anul trecut "mult, dar fata de estimari am crescut cevamai putin".

"Gedeon Richter Farmacia este o companie noua urmare aachizitiilor succesive, masive, derulate in cursul anilor2006-2008. (...) In 2009 nu am deschis noi farmacii, dar am relocat17 unitati", a spus Marcela Samfireag, director general al GedeonRichter Farmacia. Pentru acest an, reteaua nu are in vedere nicideschideri, nici inchideri de unitati, dar sunt bugetate 10-15relocari.

In top zece

Pe piata farmaceutica estimata la 1,8-1,9 mld. euro anul trecut,compania ungara cu intreaga sa activitate se afla intre primii optjucatori dupa grupuri precum A&D Pharma, Relad, Fildas,Farmexpert, Polisano, Farmexim sau Sanofi-Aventis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels