Companii

Grupul Rompetrol, o structura extrem de complicata, ce opereaza in 13 tari

Grupul Rompetrol, o structura extrem de complicata, ce opereaza in 13 tari

Azi, grupul Rompetrol este compus din 40 de firme si isi desfasoara activitatile in Olanda, Romania, Franta, Spania, Elvetia, Bulgaria, Albania, Rusia, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Kazahstan, Libia

28.08.2007, 18:44 183

In 1974, numele Rompetrol definea o companie internationala de servicii petroliere aflata in portofoliul statului roman. Ieri, actiunile Rompetrol, devenit intre timp grup, au fost vandute catre o alta companie de stat, KazMunaiGaz din Kazahstan pentru 3,6 miliarde de dolari. De unde a inceput totul?
In 1993, Rompetrol SA este privatizata prin MEBO, iar in 1998 cifra de afaceri a companiei se reduce treptat pana la 6 milioane de dolari. In acelasi an apare in scena Dinu Patriciu care preia controlul asupra Rompetrol SA de la salariati, companie ce detinea o creanta a statului in Libia, creanta ce a fost incasata ulterior de Patriciu.
Un an mai tarziu este infiintat holdingul The Rompetrol Group, umbrela sub care se vor aduna toate companiile care urmau sa fie achizitionate de Patriciu. Tot in 1999, Rompetrol cumpara rafinaria Vega din Ploiesti si reuseste sa-i dubleze veniturile in primele noua luni de la preluare. Urmatoarea achizitie a fost Petros, principalul furnizor de servicii la sonda din acea perioada.
D-abia in 2001, are loc achizitia care va pune Rompetrol pe harta celor mai importante companii din Romania. Patriciu ia rafinaria Petromidia, singura rafinarie din Romania localizata la malul marii, deci intr-o zona strategica.
Rompetrol a preluat 69,9% din actiunile rafinariei si s-a obligat atunci sa plateasca 50 de milioane de dolari in 5 ani pentru pachetul de actiuni, plus asumarea obligatiei de a face investitii pe aceeasi perioada in suma totala de 200 de milioane de dolari. La privatizarea rafinariei, statul roman a fost de acord sa converteasca datorii bugetare ale acesteia in valoare de 600 de milioane de dolari in obligatiuni cu scadenta in 2010.
Privatizarea Petromidia este procesul care a inceput sa puna caramizile la baza averii lui Patriciu, dar care i-a adus si 24 de ore in inchisoare in urma anchetei desfasurate pe baza procesului de privatizare. Procesul privatizarii rafinariei Petromidia este in continuare in desfasurare, printre cele mai importante acuzatii care i se aduc omul de afaceri fiind spalarea de bani si inselaciune.
Intre 2002-2003, Rompetrol isi deschide filiale in Republica Moldova si in Bulgaria. In 2004, Petromidia, actuala Rompetrol Rafinare este listata la Bursa de Valori Bucuresti. Sistemul Bursei se blocheaza in ziua listarii, nefiind capabil sa faca fata entuziasmului investitorilor.
Nici in acest moment foarte important in evolutia companiei, acuzatiile nu se opresc. Patriciu este acuzat de manipularea bursei. In 2004, Rompetrol isi face subsidiara in Elvetia, stabilindu-si acolo centrul de trading. Anual, Vector Energy a ajuns sa ruleze afaceri de peste 3,7 mld. euro. In 2006, Rompetrol face o achizitie soc. Cumpara cel mai mare operator independent de produse petroliere din Franta, Dyneff, cu afaceri de peste 2 mld. euro anual.
Azi, grupul Rompetrol este compus din 40 de firme si isi desfasoara activitatile in 13 tari: Olanda, Romania, Franta, Spania, Elvetia, Bulgaria, Albania, Rusia, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Kazahstan, Libia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO