Companii

Harta consumului de bere din Europa: România, pe locul şase cu un consum de 89 de litri/capita

Harta consumului de bere din Europa: România, pe locul...

Autor: Ioana David

20.10.2013, 20:36 1462

Românii cumpără bere pe care o consumă acasă, de unde şi explozia segmentului de bere la PET. În majoritatea ţărilor din jur berea se bea în restaurante şi baruri.

România se află pe locul şase în Europa din punc­tul de vedere al consu­mu­lui de bere, situându-se la 60% din consumul ce­hilor, cei mai mai băutori de bere, arată o analiză a ZF pe baza datelor Asociaţiei Berarii Europei. 

Dacă România stă bine la con­sumul de bere, din punctul de vedere al facili­tă­ţilor de producţie statistica arată mai rău. La nivelul anului 2011, în economia ro­­mânească funcţionau doar 20 de be­rării, care au produs 17 milioane de hecto­litri de bere, nivel apropiat de cel al cehilor. Cehia are 55 de fabrici (dacă nu se iau în considerare şi microberă­riile, care sunt în număr de 130) a căror pro­ducţie a atins 18 mi­lioane de hectoli­tri în 2011, arată ace­eaşi sursă.

„Chiar dacă aveam 20 de be­ră­rii, acestea acoperă 99% din con­­sum. Faptul că ai multe sau pu­ţine fabrici e mai puţin impor­tant, şi trebuie corelat cu nu­mărul de angajaţi şi cu oferta. În Cehia, spre exemplu, importurile ajung la 7-8% din piaţă“, a spus Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei Berarii României.

La nivelul anului 2011, importu­rile de bere ale României se ridicau la 0,27 mil. hl, adică 1,5% din consum.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels