Companii

Henkel si-a stabilit un cartier general

04.12.2002, 00:00 22

Cand grupul german Henkel a pus bazele Henkel Hungary Kft in 1992, acesta intentiona sa-si comaseze toate diviziile stabilite in decursul lungii sale istorii in aceasta tara si sa puna bazele a ceea ce urma sa devina principala sa operatiune in Europa Centrala si de Est.
Vanzand marci care au fost apreciate de generatii intregi de unguri, compania locala a castigat titlul de cea mai performanta divizie Henkel din regiune pentru a cincea oara in ultimii ani, iar divizia continua sa se dezvolte.
Producatorul de adezivi si detergenti elaboreaza in prezent planuri menite sa duca la o crestere a capacitatii sale, lansand productia unui nou detergent lichid anul viitor, printr-o investitie de 200 milioane de forinti (840.000 de euro), conform lui Istvan Fekete, directorul filialei din Ungaria.
Ungaria urmeaza de asemenea sa devina gazda unui viitor centru Henkel de logistica si distributie care va deservi noi piete din Europa de Sud-est. Acest centru va fi constituit printr-o investitie de 500 milioane de forinti (peste 2 mil.$) in sensul modernizarii activitatilor logistice desfasurate in cadrul celei mai mari facilitati a Henkel Hungary, ce se afla la Korosladany, in Bekes, sud-estul Ungariei.
Desi Fekete a refuzat sa ofere mai multe detalii cu privire la noul centru, acesta a aratat ca centrul se va axa pe distributia de detergenti lichizi.
Ca urmare a noilor investitii, numarul total al angajatilor Henkel Ungary se va ridica la peste 900, conform lui Fekete.
Compania-mama a diviziei din Ungaria a deschis prima fabrica in aceasta tara cu 75 de ani in urma la Sopron, in apropiere de frontiera austriaca. Aceasta a fost lansata chiar inaintea diviziei din Austria a companiei.
Fabrica Henkel a fost mutata doi ani mai tarziu la Budapesta. Fabrica producea la acea vreme cel mai renumit detergent pe pietele internationale, Persil, pe langa marcile ce au devenit de traditie in Ungaria, Henko si Sidol. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, fabrica a fost nationalizata de statul ungar, urmand apoi o pauza a operatiunilor Henkel in Ungaria in anii '40 si '50. Desi marcile Henkel au revenit pe rafturile magazinelor ungare, acestea nu erau cumparate decat de cei care aveau venituri exprimate in valuta. In 1987, grupul s-a relansat pe piata ungara, formand companii mixte cu companiile locale. Variatele filiale au fost integrate in cadrul Henkel Hungary in 1992.
In prezent, Henkel Hungary este una dintre cele performante filiale ale Henkel CEE, care are peste 4.500 de angajati in 15 tari.
"Ne-am dorit dintotdeauna sa demonstram ca divizia ungara a Henkel este capabila sa controleze productia destinata pietelor tarilor membre ale Uniunii Europene, si incercam in mod constant sa dovedim ca grupul Henkel dispune de forta de munca inalt calificata si eficienta," a declarat Fekete.
Dispunand in prezent de patru unitati de productie, Henkel Hungary produce detergenti, adezivi si variate produse chimice utilizate in industria constructiilor.
Anul acesta, Henkel Hungary se asteapta ca vanzarile sale sa depaseasca valoarea inregistrata anul trecut, de 48 miliarde de forinti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO