Companii

Holcim a recuperat scaderea vanzarilor de pe primul trimestru

15.07.2003, 00:00 14

Holcim Romania, filiala unuia dintre cele mai puternice grupuri de materiale de constructii din lume - Holcim (Elvetia), a anuntat o crestere a cifrei de afaceri cu 5% in primul semestru fata de anul anterior, dupa rezultate slabe in primul trimestru.
Investitiile au fost de 30 mil. euro in sase luni.
"Cifra noastra de afaceri este de aproximativ 40 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere de 5% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, evolutie generata de dezvoltarea diviziei noastre de betoane si agregate", a declarat pentru Ziarul Financiar Kurt Habersatter, directorul general al Holcim Romania.
Operatorul elvetian se afla astfel in graficul propus pentru acest an, cifra de afaceri estimata pentru 2003 fiind de aproximativ 92-95 mil. euro. Totusi, operatiunile Holcim, ca dealtfel ale tuturor companiilor din industria cimentului au fost afectate de prelungirea iernii din Romania, fiind raportate pe primul trimestru scaderi ale vanzarilor cu 30-40% fata de perioada similara a anului trecut.
Programul de investitii al companiei se deruleaza insa fara probleme, concentrnad numai in primul semestru trei sferturi din sumele prevazute pentru intregul an.
"Investitiile pe primele sase luni se ridica la 30 milioane euro, cea mai mare parte a acestora fiind alocate modernizarii fabricii noastre de ciment din Alesd unde vom pune in functiune o linie de productie de ciment complet modernizata", spune Habersatter.
Nivelul investitiilor programate pentru intregul an este de 40 mil. euro, avand ca destinatie imbunatatirea tehnologiilor de productie, protectia mediului si dezvoltarea serviciilor. Pentru extinderea retelei de statii de betoane, compania vrea sa opereze pana la finele anului 13 statii, investitia pentru punerea in functiune a unei statii fiind de aproximativ 1,5 mil. euro.
Nivelul investitiilor Holcim pe piata romaneasca pana in acest moment depaseste 230 mil. euro, activand pe pietele cimentului, betoanelor si agregatelor. Pentru urmatorii 4-5 ani, sunt anuntate alte investitii in valoare de circa 80 mil. euro.
 Grupul a intrat pe piata in 1997, reusind printr-o campanie de achizitii si investitii in construirea de noi unitati de productie sa opereze trei fabrici de ciment, o retea de 12 statii de betoane (din care sapte sunt statii ecologice, iar sase clasice), unde opereaza pe piete cheie din Muntenia si Transilvania. Grupul Holcim a intrat pe piata betoanelor si agregatelor in 1999, odata cu achizitionarea statiilor de betoane si agregate (nisip si pietris) de la Pitesti - Premeco S.A. si Bucuresti - Cimus Carpati Betoane.
Pe piata cimentului, Holcim detinea la inceputul acestui an o cota de circa 31 - 32%, concurand cu Carpatcement (filiala locala a grupului german HeidelbergCement) creditat cu o cota de piata de circa 35%, respectiv Lafarge Romcim (filiala grupului francez Lafarge in domeniul cimentului) cu circa 33-34%. Piata interna a cimentului este estimata de jucatori la aproximativ 4,7 mil. tone, cu vanzari anuale de aproximativ 225 - 240 mil. euro.
Pentru acest an, este prognozata o crestere cu 5% a vanzarilor anuale pe piata interna. Toti cei trei jucatori au realizat exporturi anul trecut, cele mai mari cantitati reusind sa le livreze Lafarge Romcim prin intermediul fabricii de la Medgidia, situata in apropierea portului Midia.
Holcim detine cote de piata mult mai mici pe alte doua piete mai mici si mai fragmentate, cea  a betoanelor si agregatelor. Cumulate, vanzarile celor doua piete ajung la aproximativ 200 mil. euro pe an.
Operatorul elvetian este in continuare preocupat de externalizarea unor servicii, precum si de dezvoltarea unor noi produse si servicii pe pietele pe care activeaza.
"In prezent cautam optiuni de externalizare, dar este prea devreme pentru a avea o pozitie clar definita", afirma reprezentantii companiei. Externalizarea activitatilor care nu fac parte din businessul de baza, in acest caz, producerea cimentului, betoanelor si agregatelor, este un proces care a inceput pe piata romaneasca odata cu intrarea marilor grupuri prezente la nivel international, Lafarge, Holcim sau HeidelbergCement.
Holcim Romania a realizat in 2002 vanzari de 88  mil. euro, in crestere cu circa 34% fata de anul anterior. Numarul de angajati al companiei este de aproximativ 1.800 de salariati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24