Companii

Hotelul Bucuresti traieste din apartamente

01.09.2003, 00:00 17



Bucuresti Turism, societatea care detine hotelul Bucuresti din Capitala, a incheiat primul semestru al anului cu o cifra de afaceri de 58 de miliarde de lei (1,7 mil. $), mai putin de jumatate din valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.



Scaderea veniturilor a fost provocata de inchiderea, la sfarsitul anului trecut, a hotelului pentru modernizari, in acest an fiind functional doar sectorul de aprtamente, compania detinand peste 200 de aprtamente care functioneaza in regim hotelier.



Ca urmare a diminuarii activitatii, Bucuresti Turism a inregistrat in primul semestru o pierdere de 2,7 miliarde lei, fata de un profit net de 11,8 miliarde lei anul trecut.



Grupul israelian Elscint, actionarul majoritar al companiei, a anuntat ca va investi 40 de milioane de dolari pentru transformarea hotelului bucuresti intr-un hotel de cinci stele. Elscint negociaza in prezent cu trei mari lanturi hoteliere internationale - Radisson SAS, Hilton si Hyatt - includerea hotelului din Capitala in reteaua lor.



Lucrarile de modernizare ar trebui sa inceapa la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor, si vor dura cel putin doi ani, hotelul urmand sa fie redeschis sub o noua denumire in 2006.



Compania a investit deja trei milioane de dolari in renovarea sectorului de apartamente. Mai mult de jumatate dintre acestea au fost renovate total, iar restul modernizate. De altfel, intr-o parte dintre aceste apartamente locuiesc o parte dintre parlamentari.



Elscint detine, prin intermediul sucursalei Domino International NV intregistrata in Olanda, 69% din actiunile Bucuresti Turism, un alt actionar important fiind SIF Transilvania cu 7,4%. Actiunile societatii sunt tranzactionate pe piata Rasdaq, ultimul pret fiind stabilit la 75.000 de lei, valoarea la care capitalizarea companiei este de 188 mld. lei (5,5 mil. $).



Grupul Elscint detine in prezent 11 hoteluri, dar mai are afaceri si in alte doua domenii: companii bio-medicale si centre comerciale. Elscint este cotata la bursa de valori din New York (NYSE) si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 45,5 mil. $ si un profit net de 13,6 mil. $.



Privatizarea Bucuresti Turism in anul 2000 a fost un proces foarte controversat, mai multi functionari ai fostului FPS fiind trimisi in judecata pentru prejudicierea statului in aceasta tranzactie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO