Companii

Impact incearca sa dezvolte un proiect rezidential de 500 mil. euro

18.03.2005, 00:00 21


Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti va incerca sa dezvolte cel mai mare proiect imobiliar rezidential de pe piata romaneasca, cu o valoare estimata la 0,5 miliarde de euro. Amplasamentul proiectului este in nordul Capitalei.


"Proiectul rezidential, ce va totaliza 5.000 de locuinte, va avea o suprafata totala de aproximativ 120 de hectare, impartita in 6 ansambluri distincte, cu suprafete cuprinse intre 4 si 45 de hectare", a declarat Dan Ioan Popp, presedintele Impact. Reprezentantii companiei nu au precizat amplasamentul terenurilor, pentru "a nu crea o crestere nejustificata a pretului terenului in aceste zone".


Impact a obtinut anul trecut un profit net de 4 milioane de euro, in scadere cu 16% din cauza mai ales a aprecierii leului fata de euro, care a redus incasarile in lei de la clienti, contractele incheiate de societate fiind exprimate in euro. Aprecierea leului a determinat conducerea Impact sa decida ca, incepand de luna trecuta, preturile la vilele construite de Impact sa fie exprimate in lei. Anul trecut, societatea a realizat o cifra de afaceri de 25,6 milioane de euro, in crestere cu 43%.


Impact a anuntat acest proiect la mai putin de o luna dupa ce dezvoltatorul Romconstruct a anuntat ca va livra pe piata doua proiecte rezidentiale situate in Bucuresti. De asemenea, si grupul Niro a demarat proiectul rezidential Central Park, o investitie de aproximativ 50 de milioane de euro ce va cuprinde 500 de apartamente.


In acest context, companiile imobiliare estimeaza ca preturile pe segmentul rezidential se vor diminua, un argument pentru aceasta reducere a preturilor fiind si blocajul care se inregistreaza in prezent pe acest segment al pietei imobiliare.


Cu toate acestea, parerile jucatorilor din piata sunt impartite, existand voci care nu dau credit unei scaderi a preturilor, justificand prin cererea efectiva care se mentine la niveluri foarte ridicate. Un alt element care sustine aceasta teorie este trendul descrescator al costului finantarii, care va influenta pe termen mediu cererea de credite imobiliare.


In Bucuresti, cele mai ieftine apartamente sunt disponibile in cartierele Giurgiului si Rahova, la preturi minime de 25.000 de euro pentru locuintele cu doua camere. La polul opus se afla zona Unirii, unde tranzactiile sunt incheiate la sume de peste 80.000 de euro, in cazul unitatilor locative cu doua camere. Media pentru un apartament de doua camere se situeaza in jurul valorii de 40.000 de euro (peste 550 de euro pe metru patrat).
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO