Companii

Inca 104 automotoare Siemens pentru CFR Calatori

09.04.2003, 00:00 64

Contractul initial incheiat intre Siemens si CFR Calatori pentru achizitionarea a 120 de automotoare prevede furnizarea optionala a inca 104 garnituri in valoare de aproape 300 milioane de Euro (cele 120 costasera 320 milioane de Euro), a declarat ieri Gheorghe Udriste, directorul Diviziei Sisteme de Transport din cadrul Siemens SRL, cu ocazia unui forum de afaceri organizat la Viena de Forum Invest.
Miron Mitrea, ministrul lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, care a vizitat ieri o unitate de productie a Siemens, a afirmat ca a cerut constructorului german o oferta pentru noi automotoare, de aceasta data electrice, carora li se adauga vagoane pentru trenurile de lung parcurs.
CFR Calatori are in dotare, in prezent, aproximativ 850 de locomotive si peste 3.200 de vagoane, iar contractele semnate in ultima vreme indica faptul ca societatea este decisa sa-si modernizeze mijloacele de transport pentru a le aduce la nivel european.
Compania a semnat anul trecut contractul de achizitie a 120 de automotoare (cele cunoscute la noi sub numele de "Sageata albastra") de la grupul german Siemens, estimat la aproximativ 321 milioane euro.
Primele doua garnituri de tren din Germania au fost puse in circulatie la inceputul lunii februarie. Contractul prevede ca germanii sa livreze cele 120 de automotoare pana in 2007, in conditiile in care 63 vor fi asamblate in Romania in colaborare cu Astra Vagoane Calatori Arad.
Automotoarele sunt trenuri destinate rutelor de parcurs scurt si mediu, adica pe distante de circa 300-400 km. Acestea inregistreaza un consum mediu de circa 25 l/ 100 km, de opt ori mai mic decat cel al locomotivelor clasice.
'Daca-mi dadea un telefon ii spuneam eu ce sa faca'', a raspuns Mitrea, intrebat fiind despre recenta defectare a unei garnituri Siemens la plecarea din Timisoara. Udriste a spus ca incidentul de la Timisoara a fost cauzat de slaba pregatire a mecanicului de tren, care nu a stiut cum sa puna in miscare automotorul.
Oficialul Siemens a adaugat ca sunt discutii pe marginea alegerii furnizorilor pentru automotoarele care urmeaza sa fie asamblate in Romania, dar ca acestea sunt departe de a fi finalizate."Siemens este dispus sa transfere in Romania o fabrica din Belgia de instalatii de climatizare. Dorinta noastra este de a transfera cat mai mult din productia automotorului pe plan local", sustine Udriste.
Prezenta celor de la Siemens pe piata romaneasca ar putea fi intarita si prin participarea la licitatia pentru achizitia de catre CFR Marfa a 40 de locomotive, anuntata ieri de Mitrea. "CFR Marfa are nevoie de fapt de cel putin 300 de locomotive noi, insa pentru moment facem acest prim pas", a afirmat Mitrea.
Udriste a spus ca Siemens va participa la aceasta licitatie mai ales ca firma germana a prezentat anul trecut la Bucuresti noul model de locomotiva electrica si a purtat numeroase discutii cu oficialii Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei pe marginea intentiei CFR Marfa de a-si reinnoi parcul de locomotive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO