Companii

Încă o reformă făcută cu susul în jos în Sănătate: pacienţii primesc reţete de antibiotice incomplete din unele spitale sau clinici şi farmaciştii nu le pot elibera

Cum arată noul model de reţetă de antibiotice necompensată, care trebuie completată corect de medici. Sursa: Ordinul Ministerului Sănătăţii din 10 ianuarie 2024.

Cum arată noul model de reţetă de antibiotice necompensată, care trebuie completată corect de medici. Sursa: Ordinul Ministerului Sănătăţii din 10 ianuarie 2024.

Autor: Georgiana Mihalache

24.03.2024, 15:24 472

Din ianuarie 2024, reţetele de antibiotice trebuie să cuprindă mai multe informaţii decât înainte, cum ar fi seria, numărul fişei de consultaţie, CNP-ul pacientului, codul de diagnostic Nu toate spitalele sau clinicile s-au adaptat la noile reguli, spun pacienţii şi farmaciştii. În lipsa informaţiilor complete, farmaciştii nu pot elibera antibioticele de pe reţetele necompensate „Greu se mişcă lucrurile, se pun pacienţii pe drumuri, nu e un caz singular“, spune o farmacistă.

Reforma Ministerului Sănătăţii cu privire la prescrierea de antibiotice se blochează în unele unităţi medicale de lipsa de adaptare la noile reguli. Mai exact, sunt medici care nu trec toate informaţiile pe reţetele de antibiotice necompensate ale pacienţilor, iar când bolnavii ajung la farmacie, nu pot primi medicamentele. Pacienţii trebuie să se întoarcă la medicul prescriptor sau să meargă la alt profesionist din sistem (de regulă medicul de familie) pentru a completa informaţiile lipsă.

Este cazul Roxanei, o pacientă din Bucureşti, care a primit o astfel de reţetă fără seria şi numărul consultaţiei.

„Am primit zilele trecute o reţetă necompensată de antibiotic de la spital, tratament pe care trebuia neapărat să îl urmez după ce fusesem externată, şi, surpriză, la farmacie nu am putut să iau produsele. Farmacista mi-a explicat că reţeta nu are serie şi număr, nici cod de diagnostic, şi în aceste condiţii ea nu poate elibera antibioticul. În februarie a fost schimbat sistemul informatic şi trebuie să introducă toate aceste date. Medicul de la spital mi-a spus însă că el nu poate elibera alt tip de reţetă. Este o problema administrativă până la urmă, care devine din păcate o problemă medicală pentru pacient“, a transmis Roxana pentru Ziarul Financiar.

Contextul reformei

Pentru a mai frâna consumul prea mare de antibiotice din România, Ministerul Sănătăţii a dat un ordin care impunea un nou model de reţetă necompensată. Noutatea a venit din informaţiile suplimentare de pe reţetă (număr, serie, CNP, unitatea medicală de unde s-a prescris) pe care farmaciştii trebuie să le introducă într-un sistem. La aceste date are acces ministerul de resort, care poate avea în acest mod o imagine mai clară asupra prescrierii de antibiotice.

Conform legii publicată în Monitorul Oficial la 17 ianuarie 2024, farmaciile au la dispoziţie 60 de zile să îşi adapteze sistemul informatic şi să „verse“ astfel date către minister. Termen care expiră la jumătatea lui martie, astfel că mai multe unităţi deja implementează legea.

Dacă farmaciile s-au adaptat, în ciuda criticilor iniţiale, dinspre unele spitale şi clinici, inclusiv cele stomatologice, există încă un blocaj, iar pacienţii nu primesc reţete cu informaţii complete.

„Din păcate, ne confruntăm destul de frecvent cu reţete de antibiotice incomplete, ca­zuri în care nu se pot elibera, nu respectă legis­laţia. Greu se mişcă lucrurile, se pun pa­cienţii pe drumuri din cauza acestor lucruri. Nu este un caz singular, se întâmplă la nivelul întregii ţării: ba lipseşte seria, ba lipseşte numărul, ba nu are CNP-ul. Sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat să înţeleagă toţi profesioniştii din sistem că trebuie să respectăm cu toţii legislaţia“, a spus farma­cista Cristina Pavel, preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.

Ea a explicat că softurile de gestiune ale farmaciilor s-au adaptat, astfel că nu îi lasă să elibereze medicamentele antibiotice fără toate datele pe care trebuie să le transmită mai departe către minister.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO