Companii

Industrialexport nu face cat pretinde FNI

30.05.2000, 00:00 60



Valoarea pachetului de actiuni detinut de FNI la Industrialexport nu poate fi estimata atata timp cat compania nu doreste sa faca publice date financiare care sa dea o imagine in acest sens, insa valoarea totala a titlurilor in portofoliul FNI de 982 miliarde de lei este de aproape 100 de ori mai mare decat cea nominala.

Astfel, o actiune Industrialexport figureaza in portofoliul FNI la peste 3.600.000 de lei, fata de valoarea nominala de 5.000 de lei, la preturile anului 1992.

Potrivit unor surse apropiate companiei, Adunarea Generala a Actionarilor Industrialexport a decis de curand reevaluarea patrimoniului societatii, stabilind astfel valoarea nominala a unei actiuni, in preturile curente, la nivelul de 40.000 de lei/actiune. Acesta reevaluare conduce la o valoare a pachetului detinut de FNI in jur de 10,7 miliarde de lei, nivel de aproape 100 de ori mai mic decat cel inscris in evidentele FNI. Pe de alta parte, pe piata neorganizata aceste actiuni pot fi vandute la preturi situate in jur de 15.000 lei/actiune.

Industrialexport are, potrivit acelorasi surse, un capital social de 110,4 miliarde de lei, din care FNI detine sub 10%. Compania realizeaza operatiuni de export import utilaje de foraj si extractie, livrarea la cheie de rafinarii si uzine chimice, proiectare si

engineering. Societatea este una din cele 44 de foste intreprinderi de export-import care controlau toate relatiile comerciale externe inainte de 1990.

Presedintele Industrialexport a declarat Ziarului Financiar ca societatea nu a vandut nici o actiune FNI sau SOV Invest. "E treaba politiei sa afle ce s-a intamplat la FNI si cum s-a ajuns la aceasta situatie", a declarat el. "Scandalul de la FNI afecteaza negativ imaginea noastra, pentru ca partenerii nostrii externi care citesc presa romaneasca de pe Internet ne pun intrebari in legatura cu aceasta situatie", a mai spus el.

De altfel, fostul presedinte al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, nici nu a sustinut ca plasamentele FNI reprezinta finantari ale societatilor comerciale, ci pur si simplu actiuni necotate in portofoliul FNI.

"Eu vand si cumpar in permanenta actiunile necotate, cresterea portofoliului fiind diferenta intre preturile de vanzare si cumparare. In plus, nu cumpar niciodata o actiune necotata daca nu stiu ca am la randul meu un cumparator pentru titlul respectiv", declara Ziarului Financiar Maria Vlas, in urma cu trei saptamani. "Ce pot sa fac eu cu necotatele nu poate sa faca nimeni", spunea Maria Vlas.

Singura explicatie a valori ridicate a titlurilor necotate din portofoliul FNI nu poate fi aceea ca prin vanzari si cumparari repetate a acelorasi actiuni valoarea acestora a fost artificial sporita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO