Industrie

Server ANAF pentru tichete de cântărire camioane: Marile furturi se fac în ţara asta cu camioanele si de ce nu, cu trenul!

Server ANAF pentru tichete de cântărire camioane:...

Autor: Adrian Duguleanu

07.12.2014, 19:07 1299

Sunt convins ca noile mutatii politice vor deschide calea unor „intrari in normalitate“. Acestea se vor petrece firesc, dar pentru implementarea lor va trebuie sa muncim cu totii, fara aceste eforturi comune vor ramane simple aspiratii.

Recent, am urmarit in publicatia dumneavoastra eforturile de a evidentia cai si resurse de crestere a economiei din Romania. Multe dintre idei sunt interesante, dar cele mai multe raman neoperabile pentru orizontul de timp al celor mai multi dintre noi.

Eu sunt un om realist. Cred ca in primul rand trebuie sa oprim risipa resurselor sau sa ma exprim clar: furtul generalizat. Cu siguranta acest simplu fapt va aduce, cel putin pentru cativa ani, cresterea de care distinsii dumneavoastra interlocutori discuta la nivel ideatic.

Sunt solutii simple si cu implementare imediata. Efectele vor fi relevate in numai cateva luni.

M-au determinat sa va scriu ideile vehiculate in presa despre „loteria chitantelor sau bonurilor fiscale“.

Simplul fapt ca se discuta la acest nivel presupune o surprinzatoare deschidere catre ceea ce ar trebui sa fie:

Interconectarea sistemelor informatice ale autoritatilor statului.

Aceasta este piatra unghiulara a sistemului economic actual din Romania.

Afirm cu toata puterea si cu toata responsabilitatea: Daca acest lucru se va petrece, efectul va fi unul la a carui amploare nu ne putem gandi in acest moment!

Trebuie sa profitam de aceasta deschidere a autoritatilor si sa ajutam la implementare. Eu cred ca va fi in folosul imediat al acestei tari.

Eu sunt producator de cantare de mare capacitate, drept urmare ma rezum la domeniul meu si sunt dispus sa imi pun la dispozitie expertiza. Va rog sa ma credeti ca este una destul de importanta si utila in conditiile date.

Furturile majore in aceasta tara nu se fac in buticuri sau in supermarketuri, cu sacosa. Se fac si acolo furturi, dar marile furturi se fac cu camioanele si de ce nu, cu trenul!

In cei aproape 20 de ani de activitate am fost prezent alaturi de toti marii antreprenori ai acestei tari, cantarind ceea ce ei au construit. Am cantarit insa si o buna parte din acele combinate care straluceau in anii lui Ceausescu in drumul lor catre fier vechi.

Toate aceste cantare, iar in acest sens Romania este una dintre tarile fruntase in ceea ce priveste numarul de cantare, sunt cantare electronice, moderne. Domeniul este foarte bine reglementat gratie HG1373/2008

Toate tiparesc bonuri de cantar si toate au o unitate electronica de stocare a datelor, iar transmiterea datelor pe un WEB server este o optiune imediata, dar NEDORITA  de majoritatea clientilor!

Gasiti detalii ample aici:

http://phl.ro/ce-este-un-e-tichet-de-cantar/

In fapt, desi discutam de instrumente foarte moderne, frauda este una practicata pe scara larga la modul cel mai rudimentar.

Cei mai multi au un sistem dublu sau chiar triplu de inregistrare. Cantaresc camioanele cu o roata in afara sistemului de cantarire sau pur si simplu tiparesc bonuri de cantar cu format similar pe o alta imprimanta.

O parte din documente sunt folosite pentru autoritatile rutiere, alta parte pentru clienti si alta pentru contabilitatea interna.

Controalele sunt extrem de dificil de efectuat pentru ca odata initiat un control la un client, apar imediat „defectiuni“ ale unitatii de stocare la celelalte cantare partenere, defectiuni finalizate in mod „aproape surprinzator“ cu „pierderea intregii baze de date“.

Solutia?

Este foarte simpla si presupune un WEB server central al unei autoritati (ex ANAF) pe care toti detinatorii de cantare sa isi inregistreze IMEDIAT cantaririle, respectiv continutul celebrelor tichete de cantar.

Fac precizarea ca implementarea este foarte simpla, Philro Industrial are inclusa aceasta optiune de transmitere pe un WEB Server a informatiilor in pachetul software de baza, deci gratuit.

Mai mult, stiu ca si competitorii mei au posibilitatea de implementare a acestei optiuni pe cantarele lor sau o pot implementa la costuri nesemnificative pentru client.

Nu pot fi acuzat ca doresc sa imi sporesc veniturile pe aceasta cale, pur si simplu sunt un contribuabil mic care poate si doreste sa ajute la mersul inainte al acestei tari printr-o masura care tine strict de domeniul meu de expertiza.

Impactul masurii este, asa cum spuneam, deosebit de important. Sunt sume uriase care se fraudeaza in acest mod.

Masura poate fi implementata foarte simplu printr-o decizie legislativa care sa completeze HG1373/2008 cu obligatia de a transmite tichetul de cantar pe un WEB server.

Va rog sa va imaginati ce ar fi daca orice politist sau orice autoritate cu competente in tara aceasta ar putea sa stie imediat ce contine camionul care tocmai trece pe langa ea apeland la o aplicatie mobila instalata gratuit?

Mai mult, ce ar fi daca fiecare client care primeste un camion cu marfa ar fi obligat sa ataseze receptiei tichetul de cantar de la expeditor, asa cum se intampla acum, dar doar in zona forestiera cu acel radar al padurilor?

Sau si mai mult, daca un specialist din cadrul ANAF ar arunca o privire peste baza de date a acestor cantariri, banuiti ce s-ar putea intampla?

Chiar si un programator junior ar putea face in trei ore de programare niste conexiuni in aceasta baza de date care ar duce la surprize de proportii.

Eu, de exemplu, as avea curiozitatea sa arunc o privire peste livrarile catre unul (oricare) operator portuar, sa zicem din zona cerealiera.

Cum sa o fac acum? Cerandu-i cu blandete avizele de receptie? Si daca nu mi le arata pe toate rugand poate pe furnizorii lui? Dar de unde sa ii aflu, PE TOTI?

Poate plantand un agent sub acoperire, ca tot este de actualitate!

Decat sa impunem 1% impozit pe marile averi nu mai bine taxam noi facerea acestor averi macar de acum incolo?

Cu stima si cu speranta ca mesajul meu va interesa, poate, pe cineva, daca nu acum, poate mai incolo
Adrian Duguleanu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO