Companii

Intoarcere in timp: Fara investitii in infrastructura, consumul de ciment va scadea la nivelul din 2006

Intoarcere in timp: Fara investitii in infrastructura, consumul de ciment va scadea la nivelul din 2006
02.07.2009, 17:26 37

Principalul motor al consumului in primele sase luni a fost sectorul rezidential, insa doar proiecte de mici dimensiuni sau locuinte construite in regie proprie. Proiecte de infrastructura precum autostrada Transilvania sau Bucuresti-Ploiesti nu au reusit sa salveze un prim semestru dezastruos pentru piata constructiilor.

"In prima jumatate a anului se constata o scadere de circa 25% a consumului total, dar cu variatii foarte mari de la o zona la alta (intre -15% in zona Moldovei si pana la - 40% in: Timisoara, Oradea, Cluj, Bucuresti). Principalii factori sunt oprirea creditarii, precum si criza care a determinat amanarea unor investitii mari in spatii comerciale si spatii de birouri", a declarat Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding. Vanzarile de ciment ale companiei in primul semestru au urmat trendul pietei, fiind cu 25-30% mai reduse ca in perioada similara a anului trecut, cele mai mari scaderi, de 45-50%, fiind inregistrate de vanzarile de ciment vrac catre constructori mari si statii de betoane.
 
Se mai domoleste scaderea
Efectele scaderii cererii au fost resimtite si de Holcim, care a inregistrat in primele cinci luni un recul de 20% al vanzarilor comparativ cu perioada similara a anului trecut.
"Cresterea cererii de ciment a inceput sa se micsoreze in a doua jumatate a anului trecut in comparatie cu anul precedent. In primul trimestru am inregistrat cea mai mare scadere ca urmare a conditiilor aspre de iarna si a cererii reduse de materiale de constructii de pe piata. Incepand cu luna mai scaderea cererii a inceput sa fie mai mica", afirma Markus Wirth, presedintele si directorul general al Holcim Romania.
Si reprezentantii grupului francez Lafarge estimeaza ca in primul semestru consumul a scazut cu circa 35%, trend care s-ar putea mentine pana la sfarsitul anului, dar spera intr-o crestere de 10% a pietei cimentului in 2010, cand vor fi lucrari de infrastructura mai intense.
Singurul segment care a inregistrat cresteri in primul semestru al acestui an fata de perioada similara a anului trecut a fost cel al constructiilor civile, in speta segmentul rezidential, care a inregistrat cresteri de circa 8%, in special in Moldova, potrivit datelor Carpatcement.
"In prezent, inregistram o cerere mai mare din partea sectorului civil, datorita faptului ca multe zone rezidentiale sunt nefinalizate. Dezvoltatorii trebuie sa finalizeze proiectele rezidentiale pentru a-si recupera investitiile. Insa au fost doar proiecte rezidentiale mici", explica Wirth de la Holcim.
 
Semestrul doi, intrebari fara raspuns
"Nu pot indrazni sa estimez o schimbare a situatiei in urmatoarele douasprezece luni", spune Wirth de la Holcim. Reprezentantii Carpatcement Holding afirma ca intensificarea investitiilor publice ar putea aduce restrangerea ritmul scaderii la 15-20% fata de semestrul doi din 2008, in caz contrar reducerea vanzarilor va fi de 30-40%.
Piata de ciment a inregistrat anul trecut un volum de vanzari de 10,6 milioane de tone, in crestere cu 8,6% fata de 2007- echivalentul a 480 kg/cap de locuitor, in timp ce in valoare consumul s-a ridicat la 3,28 miliarde de lei (890 de milioane de euro), in crestere cu 20% comparativ cu anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO