Companii

Investitorii străini care nu au continuat businessul pe piaţa locală de sănătate: italienii de la Monza şi elveţienii de la MedEuropa au făcut exit la un deceniu sau mai puţin de activitate. „Marile companii pot face exituri la un moment dat pentru câştig. Pe de altă parte, activitatea de spital este puţin profitabilă.“

Spitalul Monza din Capitală a fost una dintre cele mai mari investiţii în piaţa privată de sănătate din ultimul deceniu, 40 mil. euro punând pe masă investitorii italieni în 2012.

Spitalul Monza din Capitală a fost una dintre cele mai mari investiţii în piaţa privată de sănătate din ultimul deceniu, 40 mil. euro punând pe masă investitorii italieni în 2012.

Autor: Georgiana Mihalache

14.03.2024, 16:40 102

„Marile companii pot face exituri la un moment dat pentru câştig. Pe de altă parte, activitatea de spital este puţin profitabilă“, crede Camelia Şamotă, cu 28 de ani experienţă în managementul de spitale private, printre care Spitalul Sf. Constantin din Braşov.

Domeniul serviciilor medi­cale private a fost marcat în ultimii ani de două tran­zacţii care au vizat jucători mari din piaţă, controlaţi de investitori străini care au pariat pe dezvoltare în România. Italienii de la Monza, parte din acelaşi grup, şi reţeaua MedEuropa, condusă de fondul de inves­tiţii elveţian Telemos au investit zeci de milioane de euro în dezvoltarea spitalelor şi clinicilor în urmă cu 5-10 ani, după care au ieşit de pe piaţa locală prin vânzarea către competitori.

Policlinico di Monza, un grup de spitale din Italia, a intrat pe piaţa românească în 2012, odată cu finalizarea in­ves­ti­ţiei într-un spital de la zero în Capitală. Investiţia ini­ţială în unitatea med­ica­lă de 140 de paturi a fost de 40 mil. euro, din fonduri proprii ale acţionarilor italieni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO