Companii

Karom Drinks relanseaza Zarea pentru o cota de 5% din piata spumantelor

21.03.2005, 00:00 88


Karom Drinks, actionarul majoritar al producatorului de spumante Zarea Bucuresti, a relansat, dupa o intrerupere de 15 ani, spumantul Zarea, ca parte a unei strategii de recastigare a noi cote de piata. "Vrem sa ne asiguram o cota de piata de 5% (500.000 sticle/an) pentru acest vin spumant pe care l-am trecut printr-un proces de schimbare a imaginii. Am pastrat pentru acest brand o tenta traditionalist-nationalista", spune Emil Popescu, director general al Karom Drinks. Spumantul Zarea este pozitionat in segmentul mediu cu un pret de raft de aproximativ 3 euro (120.000 de lei).


Karom Drinks, detinuta de producatorul german de spumante Schloss Wachenheim, a preluat, anul trecut, in cadrul unei oferte publice a carei valoare s-a ridicat la aproape un milion de euro controlul asupra Zarea Bucuresti. "Dupa preluare am inceput un process de restructurare, de rearanjare a prezentarii produselor si de reducere a costurilor prin transferarea productiei din cele trei fabrici intr-una singura", spune Popescu. Karom a vandut dupa preluare o serie de active ale Zarea pentru a plati o parte a datoriilor acesteia catre stat.


Zarea avea o distributie regionala in sapte judete din sudul tarii, insa, dupa preluarea de catre Karom, a alocat un buget de aproape jumatate de milion de euro pentru extinderea la nivel national. Karom Drinks a avut anul trecut vanzari de aproximativ noua milioane de euro, in comparatie cu doar patru milioane in 2003.


Pe langa spumante, Zarea are in portofoliu si bauturi spirtoase: bitterul Karpaten, lichiorul Florentina si brandy-urile Moldova, Arad si Olimpia. Karom Drinks mai detine in portofoliu marcile de vin spumos Balada si Tessoro, produce sub licenta Schloss Wachenheim, vinul spumant Faber si importa marca Freixenet a producatorului spaniol de spumante Freixenet.


In ciuda faptului ca are inca o valoare anuala destul de mica de doar 10 milioane de euro, piata vinurilor spumante si spumoase a atras investitori de calibru, acestia mizand pe cresterea consumului in perioada de dupa aderarea Romaniei la UE. Pe piata mai sunt prezenti Veritas Panciu, Jidvei si Cramele Halewood si Domeniile Tohani. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO