Companii

Kazahii au luat un credit de 3,1 mld. $ pentru Rompetrol

11.01.2008, 18:04 13

Compania kazaha KazMunaiGaz a obtinut un credit punte de 3,1 mld. $ pentru finantarea achizitiei grupului Rompetrol, intermediarii tranzactiei fiind grupurile financiare ABN AMRO, Calyon si Credit Suisse, potrivit Reuters. Imprumutul a fost contractat pe o perioada de 364 de zile. Creditul punte este un imprumut pe termen scurt sau mediu acordat unei companii sau unei persoane fizice pana cand aceasta reuseste sa isi asigure finantare permanenta. Acest tip de finantare permite obtinerea imediata de lichiditati.
Imprumutul punte este acordat, in general, la o dobanda ridicata si este asigurat prin garantii imobiliare sau prin stocuri.
La sfarsitul lunii august 2007, firma Rompetrol Holding, din Elvetia, controlata de omul de afaceri roman Dinu Patriciu, a incheiat un acord pentru vanzarea catre compania KazMunaiGas a unei participatii de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda. Intregul grup a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, valoarea tranzactiei fiind estimata la 2,7 miliarde de dolari. Aceasta suma nu a fost confirmata insa de niciuna dintre parti. Potrivit celor mai recente informatii lansate dupa anuntul tranzactiei, compania kazaha va avea 6 membri in consiliul de administratie al Rompetrol. Intentia KazMunaiGaz este de a investi pe termen mediu peste 500 de milioane de dolari in dezvoltarea Rompetrol, majoritatea planurilor anuntate de grup inca dinaintea tranzactiei urmand sa fie continuate si de catre noii actionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO