Companii

Marina americană vrea să obţină combustibil pentru avioane din apa oceanului

Marina americană vrea să obţină combustibil pentru avioane din apa oceanului

Autor: Octavian Calei

28.10.2012, 22:13 145

Oamenii de ştiinţă ai Laboratorului Naval american de Cercetări (Naval Research Laboratory - NRL) lucrează la dezvoltarea unui procedeu de a obţine combustibil pentru avioane din apa oceanului, pentru a-şi reduce reduce dependenţa de petrolul produs de ţările cu instabilitate politică şi care este dificil de transportat pe mare,scrie BBC.

Flota americană se confruntă cu o problemă a logisticii, având în vedere că navele sale şi avioanele de pe ele rămân pe mare luni de zile iar pentru a le menţine în funcţiune, 15 nave petroliere cutreieră globul în permanenţă pentru a aproviziona cu combustibil Marina. Potrivit NRL, aproape 2.700 de milioane de litri de carburanţi au fost livraţi navelor militare americane în 2011.

"Printr-un asemenea proces, Marina ar putea evita incertitudinile inerente procurării de combustil din surse străine şi/sau întreţinerea unui lanţ lung de aprovizionare ", a spus Heather Willauer, inginer chimist.

Cercetătorii vor să extragă dioxid de carbon şi hidrogen gaz din apa sărată a mării, pe care să le convertească printr-un proces catalitic în carburant pentru avioane. Hidrocarburile obţinute dinCO2 şi H2 pot fi folosite, în teorie, pentru a obţine combustibil dacă sunt combinate în proporţii corecte.

Willauer a dezvoltat un dispozitiv care colectează aceste două ingrediente direct din ocean. Oxigenul este eliberat din sistem, iar cele două gaze rezultate sunt combinate pentru a obţine combustibil lichid.

Dioxidul de carbon din aer şi din apă este o sursă bogată în carbon, dar se găseşte într-o concentraţie de aproape 140 de ori mai mare în apă decât în aer, potrivit cercetătorilor.

La momentul actual, NRL testează un prototip de 1,5 x 1,5 metri instalat în Key West, statul american Florida, care a fost folosit cu succes pentru conversia apei din ocean în combustibil. Inginerii se orientează acum spre optimizarea tehnologiei la scară mare.

Cercetătorii estimează un cost cuprins între 3 şi 6 dolari pe galon (0,6 - 1,22 euro pe litru) pentru carburanţii de avion obţinut din procesul mai sus menţionat.

Săptămâna trecută, o firmă britanică a anunţat că a obţinut în premieră, carburant din aer. Compania Air Fuel Synthesis, din Stockton-on-Tees, Teesside, susţine că a produs cinci litri de combustibil din luna august până în prezent, utilizând o rafinărie de dimensiuni mici care a sintetizat materia primă din dioxid de carbon şi vapori de apă. Procesul revoluţionar al cercetătorilor britanici este considerat însă pentru moment foarte scump: costul obţinerii unei tone de combustibil este de circa 400 de lire sterline, echivalentul a 500 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO