Companii

Mutari in familie si un olandez in CA la Petrom

07.01.2004, 00:00 39

Actionarii SNP Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, au decis in ultima adunare generala extraordinara, desfasurata la finele anului trecut, inlocuirea a doi administratori in Consiliul de Administratie. Petrom este acum in plin proces de privatizare, statul asteptand acum oferte angajante pana la finele lui februarie.
Unul dintre noii administratori aflati in boardul companiei petroliere este Petru Georgel Stratulat , care o inlocuieste chiar pe sotia sa, Iuliana Maria Stratulat , actualul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Petru Stratulat ocupa functia de consilier in cadrul ANRM pe probleme de  minereuri si responsabil de relatiile cu organismele internationale, potrivit unor surse din cadrul institutiei. El lucreaza la nivelul ANRM din anii 1998 a€“1999, inainte ca sotia sa sa devina presedintele ANRM, dupa alegerile din 2000. Nici unul din sotii Stratulat nu a putut fi contactat pentru comentarii.
A doua numire este cea a unui cetatean olandez, Van Den Broek Dick, care reprezinta de fapt interesele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), dupa cum precizeaza surse de pe piata. Potrivit strategiei de privatizare, BERD va putea prelua un pachet de actiuni in jur de 5% la Petrom prin convertirea creditului acordat companiei. Petrom a primit de la BERD un imprumut de 150 milioane dolari, destinat finalizarii unor proiecte de investitii in sectorul de rafinare a titeiului, in scopul pregatirii privatizarii.
Ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, anunta in urma cu doua luni ca vor fi facute schimbari la nivelul Consiliului de Administratie al Petrom, in contextul in care compania trebuie sa actioneze in directia recuperarii creantelor, in volum de circa 15.000 miliarde lei (peste 450 milioane dolari). Mai multi investitori inscrisi in cursa pentru privatizarea Petrom s-au aratat ingrijorati de nivelul ridicat al creantelor Petrom si a gradului mare de dificultate privind recuperarea acestora.
Ministerul economiei si comertului si-a majorat participatia in Petrom de la 92, 96% la 93,04% prin inglobarea in capitalul social a unor terenuri pentru care a fost atestat dreptul de proprietate. Capitalul social a fost majorat astfel de la 37.734 miliarde lei la 38.210 miliarde lei, in conditiile in care valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 lei.
Restul actiunilor sunt listate pe Bursa de Valori din Bucuresti si apartin unor actionari minoritari.
Ultima cotatie a titlurilor Petrom a fost de 1.470 lei/actiune, pret la care capitalizarea companiei este de aproximativ 1,7 miliarde dolari.
Actionarii de la Petrom au aprobat la finele anului trecut rectificarile aduse bugetului pe 2003, precum si bugetul pe 2004.
Cifra de afaceri a Petrom pe 2003 este de 72.476 miliarde lei, iar profitul brut de 3.016 miliarde lei.
Pentru 2004, compania vizeaza realizarea unui profit brut de 3.298 miliarde lei la o cifra de afaceri de 80.404 miliarde lei.
De asemenea, a fost decisa vanzarea a cinci nave aflate in patrimoniul sucursalei Petromar Constanta, dintre care doua petroliere.
Petrom a mai aprobat intrarea ca actionar a bancii Victoriabank Chisinau SA, in urma participarii acesteia la majorarea cu 35% a capitalului social al ICS Petrom Moldova SA, subsidiara locala a Petrom. Banca are printre actionari fondul de investitii Danube Fund, format de grupul financiar elen Alpha impreuna cu BERD, precum si Alpha Bank Romania.
Semnarea contractului de privatizare este prevazuta pentru finele primului trimestru din acest an, in cursa fiind angajate in acest moment MOL (Ungaria), OMV (Austria), PKN (Polonia), Hellenic (Grecia), Gazprom (Rusia), Glencore (Elvetia) si Occidental (SUA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO