Companii

O greseala de 100 milioane dolari

07.12.2001, 00:00 27



O simpla greseala de operare pe calculator a afectat reputatia uneia din cele mai mari banci de investitii din Europa, UBS Warburg, si ar putea cauza pierderi estimate la 100 de milioane de dolari pentru firma in cauza.

Dentsu Inc, una din cele mai mari firme de publicitate din lume, si-a facut vinerea trecuta debutul la bursa din Tokyo dupa finalizarea uneia din cele mai mari oferte piublice initiale din acest an, tranzactie intermediata de UBS Warburg, o divizie a UBS AG, si alte doua firme de brokeraj.

Insa imediat dupa deschiderea bursei, traderii au fost cuprinsi de stupoare. Pe ecranele unde se urmaresc tranzactiile au aparut ordine de a vinde actiuni Dentsu de catre UBS, dar acestea aveau valori atat de neobisnuite incat traderii si-au dat seama ca trebuie sa fi fost o greseala.

A fost intr-adevar o greseala, dar una din cele mai costisitoare din istoria bursei din Tokyo.

Inainte de deschiderea bursei, un trader al UBS a introdus incorect un ordin de a vinde 16 actiuni Dentsu la pretul de 610.000 yeni (5.516 euro) fiecare. In loc sa treaca datele corect, traderul a introdus un ordin de a vinde 610.000 actiuni Dentsu la pretul de 16 yeni fiecare.

Cand au inceput tranzactiile, ordinul a fost imediat observat, iar etajul rezervat UBS a fost luat cu asalt.

La ora 9 si doua minute, ordinul a fost anulat, dar computerele UBS finalizasera tranzactii prin care se vandusera deja 64.915 de actiuni, iar cotatia actiunilor scazuse din cauza starii de panica ce curpinsese bursa.

Acest tsunami provocat de UBS a facut ca actiunile sa fie cotate la valoarea de 405.000 yeni, fata de 420.000 de yeni, pretul actiunilor din timpul ofertei publice initiale.

Actiunile nu au mai fost tranzactionate apoi, pentru ca UBS sa poate rascumpara titlurile pe care le vanduse aproape pe degeaba. UBS a cumparat actiunile la un pret de 470.000 de yeni, cresterea maxima de cotatie admisa de legile de la bursa din Tokyo.

Traderii din Tokyo spun ca UBS ar putea pirde intre 50 si 100 de milioane de dolari datorita acestei erori, in timp ce firma emitenta Dentsu este inca in stare de soc.

Pe de alta parte, chiar si oficiali ai bursei din Tokyo sunt extrem de ingrijorati asupra posibilei daune de imagine pe care ar putea-o suferi acest centgru financiar.

"Nu este doar o simpla greseala. Ar putea afecta increderea in piata," spune Takayuki Shimohata, un oficioal al bursei din Tokyo.

Purtatorul de cuvant al UBS nu a dezvaluit numele celui care a fost autorul greselii, precizand intr-un comunicat de presa ca "desfasuram o ampla investigatie asupra cauzei exacte a erorii si vom lua masuri pentru ca aceste greseli sa nu se mai intample."

Desi Dentsu, o firma printre ai carei clientii se numara giganti cum ar fi Toyota sau Matsushita, nu a comentat public eroarea, multi considera ca acesta a fost prima si ultima colaborare dintre firma japoneza si UBS.

"Au asteptat 100 de ani ca sa iasa la bursa si acum iata ce s-a intamplat," a comentat un bancher care a lucrat in cadrul ofertei publice initiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels