Companii

Parisot cere BERD 18 mil. euro pentru doua fabrici de mobila

03.08.2005, 19:02 73

Parisot Group-Franta, unul dintre cei mai importanti investitori in industria mobilei din Romania, a solicitat un credit de 18 milioane de euro Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru constructia a doua fabrici de mobila la Tarnaveni, in judetul Mures.

Valoarea totala a investitiei grupului francez la Tarnaveni este de 40 de milioane de euro si se va derula pe o perioada de trei ani. Din cele 18 milioane de euro care ar putea fi acordate de BERD companiei, 6 vor fi puse la dispozitie de banci comerciale.

"Proiectul va ajuta compania sa produca la standarde occidentale, iar pe de alta parte va contribui la dezvoltarea pietei furnizorilor de cherestea, imbunatatind oferta locala cu noi produse cu valoare adaugata, destinate segmentelor cu preturi reduse si medii", informeaza BERD. Reprezentantii companiei Parisot nu au dat ieri mai multe detalii despre acest proiect pana la inchiderea editiei.

Consiliul director al BERD va analiza la inceputul lunii septembrie acest proiect, care va fi structurat pe trei etape.

Compania franceza Parisot intentioneaza sa construiasca la Tarnaveni doua fabrici de mobila, care vor avea o capacitate totala de prelucrare de 40.000 de metri cubi de cherestea, la finalul celei de-a doua faze a investitiei.

Produsele vor fi livrate pe piata franceza, dar si pe cea romaneasca sau din Europa.

O parte din suma solicitata de grupul francez vizeaza restructurarea si modernizarea fabricii Mobilux, detinuta de compania franceza Parisot la Bucuresti.

Compania franceza a anuntat inca de anul trecut intentia de a investi in unitati de productie la Tarnaveni. Compania a achizitionat anul trecut un teren de 50 de hectare, care asigura si posibilitatea de extindere a capacitatii de productie a unitatii. Lucrarile de constructie la fabrica din Tarnaveni au inceput in luna octombrie a anului trecut.

Afacerile Parisot din Romania se ridica la circa 70 mil. euro pe an, Romania fiind de altfel singura tara din Europa, cu exceptia Frantei, in care compania detine fabrici. Grupul are in Romania patru fabrici - Mobilux (Bucuresti), Mobila Sovata, Mobila Oradea si SIM Sarms (Mures) - si o platforma logistica (Mobimexa din Arad).

Acestea au in total peste 2.000 de angajati si produc mobilier din lemn masiv in stil rustic, fronturi pentru bai si bucatarii, canapele din piele si textile.

Potrivit BERD, clientul final al proiectului de finantare este compania Mobilux SA Bucuresti, dupa ce aceasta va achizitiona activele unei alte subsidiare a grupului Parisot din Romania - Rominpar Tarnaveni, pe al carei teren vor fi construite fabricile.

Activitatea de comert international a grupului din Romania este realizata de compania Mobilenia, cu sediul in Bucuresti. Principalele destinatii ale productiei sunt unitatile industriale si comerciale ale grupului din Franta, precum si clienti din afara grupului.

Infiintata in Franta in 1936, Parisot are vanzari anuale de 500 de milioane de euro in intreaga lume si angajeaza circa 4.500 de persoane.

Industria mobilei si prelucrarii lemnului din Romania a atras investitii masive in ultimii ani. Grupuri precum Natuzzi, Ikea, Gruppo Frati, Kronospan, Losan au investit zeci sau sute de milioane de euro in fabrici in Romania. O alta investitie de amploare intr-o fabrica de mobila, care se finalizeaza lunile acestea, apartine grupului elvetian Merona Holding, prin compania Pal Braila pe care o detine in Romania. Romania produce anual mobila de aproape un miliard de dolari din care circa trei sferturi este exportata.

In acelasi timp, tot mai multe companii romanesti din diverse sectoare aplica pentru credite de la BERD. O alta companie autohtona care a aplicat recent pentru un credit la BERD este grupul European Drinks, care ar putea primi din partea institutiei financiare europene un credit de 195 de milioane de euro, destinat extinderii activitatii. Producatorul de sticla Stirom Bucuresti, detinut de grupul grecesc Yiuola Glassworks, a contractat deja un imprumut de 20 de milioane de euro din partea BERD, pentru finalizarea procesului de restructurare si pentru extinderea liniilor de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO