Companii

Patriciu a devenit cel mai bogat roman prin vanzarea Rompetrol

Patriciu a devenit cel mai bogat roman prin vanzarea Rompetrol

Patriciu, de profesie arhitect, este un om de afaceri extrem de influent, cu legaturi puternice in lumea politica si financiara. Dupa preluarea rafinariei Petromidia, in noiembrie 2000, el a fost sustinut financiar pentru a creste de bancile austriece Raiffeisen si Creditanstalt, dupa care au venit bancile romanesti si cele franceze.

28.08.2007, 19:07 160

Omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile pe care le detinea la Grupul Rompetrol catre o companie de stat din Kazahstan pentru 2,1696 miliarde de dolari, devenind astfel cel mai bogat om din Romania a carui avere este confirmata de piata printr-o tranzactie.
Patriciu detinea 80% din Grupul Rompetrol, iar partenerul sau, americanul Phil Stephenson ,avea 20%. Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, a fost evaluat in aceasta tranzactie la 3,616 miliarde de dolari. Patriciu mai are acum 20% din grup, Stephenson - 5%, iar compania KazMunayGaz are 75%.
"Sa spunem ca plata s-a facut, adica banii sunt intr-un cont escrow (este un cont de tranzit pana la perfectarea tranzactiei - n. r.)", a declarat ieri la amiaza Dinu Patriciu, 57 de ani, la o vila din cartierul Primaverii din Capitala, situata pe strada Mircea Eliade nr. 2.
"Nu sunt mai bogat sau mai sarac decat acum o saptamana. Doar ca acum o parte din aceasta bunastare este lichida."
Cel mai bogat roman era considerat omul de afaceri Ion Tiriac, a carui locuinta oficiala este tot pe strada Mircea Eliade. "Stiam ca este o greseala de evaluare de multa vreme (cine era cel mai bogat roman - n. r."), a mentionat Patriciu.
Patriciu spune ca mai detine terenuri, achizitionate incepand din 1991, portofoliul de real-estate fiind evaluat de catre el la "cateva sute de milioane (euro/dolar - n. r.)"
Vanzarea actiunilor de la Grupul Rompetrol, care contine mai multe companii incepand din Romania pana in Franta, a durat sapte luni si a fost coordonata de banca americana de investitii Morgan Stanley. Avocatii lui Patriciu au fost cei de la Salans si AKD Prinsen Van Wijmen, iar consultantii cumparatorului au fost bancherii de la ABN Amro, PriceWaterhouseCoopers (audit), Norton Prose si Wolff Theiss (avocati ), Purvin &Gertz si ERM (consultanti tehnici si de mediu).
Patriciu spune ca a primit patru oferte, incepand de la investitorii strategici pana la fonduri de investitii., iar in final au ramas doi concurenti. "Vineri, 24 august am semnat contractul la Alma Ata, capitala Kazahstanului" .
El v-a ramane in continuare presedintele si directorul general al The Rompetrol Group, compania care reuneste toate activele, si care are afaceri estimate la 7 miliarde de dolari in acest an cu un profit operational (EBITDA) de 270 milioane de dolari. Grupul din Kazahstan v-a numi majoritatea persoanelor din consiliul director.
Prin aceasta tranzactie Grupul Rompetrol isi asigura accesul pe termen lung la resurse de titei, iar grupul din Kazahstan isi dubleaza capacitatea de rafinare obtinand acces la doua rafinarii-Petromidia si Vega, si isi mareste infrastructura de retail pe pietele europene prin accesul la 630 de statii de carburant in sase tari europene, din Georgia pana in Franta.
El spune ca a ales acest grup pentru ca-i asigura resursele de petrol si financiare, impartasesc aceeasi viziune de extindere in zona Marii Negre, Balcani si Zona Mediteraneana si creeaza un pod energetic cu acces la resurse care nu depind de Rusia "Pentru Romania aceasta tranzactie inseamna un acces direct la resurse naturale, pe care din pacate nu le mai are".
"Achizitia pachetului majoritar al The Rompetrol Group ne ofera o intrare pe pietele de desfacere din Europa, inclusiv Franta, Romania, Moldova si Bulgaria, precum si posibilitatea de a utiliza grupul ca pe o platforma pentru o expansiune in viitor. Prin acesta, construim, de fapt, un pod al energiei intre resursele petroliere ale Kazahstanului si cererea sporita de produse rafinate din Europa Centrala, de Est si de Vest", a mentionat Uzakbay Karabalin, presedintele KazMunayGaz.
Patriciu spune ca americanii sunt extrem de influenti in Kazahstan, acesta fiind si unul dintre motivele alegerii ca parteneri. Kazahstan este o tara bogata in petrol si gaze, unde cele mai mari grupuri energetice din lume incearca sa-si asigure o felie din resurse.
Acum un an el a anuntat ca vrea sa vanda o parte din Grupul Rompetrol, dar pachetul de actiuni luat in discutie era minoritar. Intre timp el si-a schimbat decizia. "Acum 25% dintr-un pepene este mult mai mult decat 100% dintr-un mar. Eu cred ca pachetul pe care il mai am (20%) v-a valora mult mai mult decat incasez pe 75% acum."
El spune ca din banii incasati 100 mil. $ vor merge catre Fundatia "Dinu Patriciu", care v-a acorda burse romanilor ce vor studia in strainatate.
Cateva sute de milioane de dolari vor merge catre un fond de investitii care v-a activa pe pietele din Romania si Bulgaria "Mi se par in continuare interesante domeniile de real-estate si media". El spune ca nu doreste sa se reintoarca in politica.
Patriciu este unul dintre membrii marcanti ai Partidului National Liberal, fiind unul dintre apropiatii actualului premier Calin Popescu-Tariceanu.
Dupa alegerile din 2004, Patriciu a intrat intr-o disputa cu presedintele Traian Basescu pe care nu l-a agreat. In 2005 omul de afaceri a fost la cateva "minute" de a primi un mandat de arestare in ceea ce presa a denumit Dosarul Rompetrol, respectiv modalitatea prin care a preluat el compania Rompetrol SA si ulterior rafinaria Petromidia, o creanta controversata detinuta de firma in Libia, si a derulat mai multe afaceri cu titei. Procesele din dosarul Rompetrol sunt in derulare. "Am toata convingerea ca vom castiga toate procesele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO