Companii

PKN, MOL si OMV vor sa fuzioneze

19.04.2001, 00:00 16



Liderul industriei petroliere din Polonia, PKN Orlen, doreste sa participe la crearea unui gigant petrolier regional, prin fuzionarea cu firma ungara MOL si concernul austriac OMV, pentru a supravietui pe o piata in plin proces de consolidare, a declarat Andrzej Modrzejewski, presedintele companiei poloneze.

"Este necesar sa fuzionam pentru a crea un grup multinational care va permite cresterea valorii celor trei companii", a afirmat seful PKN, citat de agentia France Presse. "Astfel vom bloca practic toate ofertele de cumparare nedorite", a adaugat acesta.

PKN Orlen ar dori inceperea procesului de fuziune, cat mai curand posibil, avand in vedere faptul ca firmele occidentale din industria petroliera sunt, de asemenea, implicate in procesul de consolidare. Dar, tinand cont de complicatiile legislative, "o fuziune completa nu va fi posibila decat dupa ce Polonia si Ungaria vor adera la Uniunea Europeana", a mai spus Modrzejewski.

PKN Orlen, o companie de stat, cauta un partener local inca de anul trecut, dar negocierile cu MOL au trenat pana acum. De altfel, firma ungara participa la privatizarea celei de-a doua companii din Polonia, Gdanska Refineria.

Observatorii considera ca oferta companiei ungare pentru Gdanska este un prim pas in vederea intaririi legaturilor cu principalul grup energetic polonez. In acelasi timp, OMV s-a interesat de MOL, cumparand anul trecut un pachet de actiuni al grupului.

Modrzejewski a reafirmat intentiile PKN de a prelua cateva rafinarii din Germania, aflate la granita cu Polonia. "Nu am renuntat la intentiile de achizitie a unor parti din capitalul rafinariilor Leuna si Schwedt.

Piata germana este directia noastra fireasca de dezvoltare si nu dorim sa o abandonam", a mai spus seful PKN. Insa, negocierile dintre grupul polonez si conducerea Leuna au fost sistate in februarie.

PKN, pe care Guvernul doreste sa o privatizeze cat mai curand, proceseaza anual circa doua treimi din benzina utilizata in Polonia. Anul trecut, grupul a obtinut un profit net de 706 milioane de zloti (166 de milioane de dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO