Companii

Povestea antreprenorului român care şi-a dat demisia din firma unde lucra pentru a porni pe cont propriu. După 30 de ani şi peste 350 de angajaţi mai târziu a ajuns să scrie istorie

ANTREPRENORI LOCALI

Povestea Elmas a început în urmă cu peste trei decenii, atunci când 12 electromecanici demisionează de la fosta întreprindere de stat I.C.R.A.L.

Povestea Elmas a început în urmă cu peste trei decenii, atunci când 12 electromecanici demisionează de la fosta întreprindere de stat I.C.R.A.L.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

22.04.2024, 16:00 616

Elmas Braşov, producător român de instalaţii pentru ridicat, a terminat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 202 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de anul precedent, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. Acesta este al treilea an consecutiv de creştere a businessului companiei româneşti, care a avut anul trecut în medie 353 de angajaţi. Profitul net al companiei s-a redus de trei ori, la circa 2 milioane de lei, mai arată datele de la Ministerul de Finanţe. Elmas produce şi comercializează elevatoare, lifturi, macarale, stivuitoare, utilaje forestiere. Sediul central al companiei este la Braşov, dar producătorul are o reţea de 11 filiale la nivel naţional şi regional, conform datelor de pe site-ul companiei. De altfel, fabrica Elmas produce şi pentru export, având clienţi în 12 ţări, conform ultimelor date. 

Povestea Elmas a început în urmă cu peste trei decenii, atunci când 12 electromecanici demisionează de la fosta întreprindere de stat I.C.R.A.L. Braşov şi se hotărăsc să o apuce pe drumul antreprenoriatului. Printre aceşti antreprenori se afla şi Marton Geza, care conduce astăzi compania şi care deţine 40% din părţile sociale ale producătorului.

În ianuarie 1991, compania şi-a început activitatea prin asigurarea service-ului primelor patru ascensoare de la blocurile de locuinţe din Braşov. După cum povestea directorul general al companiei pentru Business Magazin, trecerea de la angajat într-o întreprindere de stat la asociat într-o companie privată a însemnat pentru cei 12 şi disponibilitatea lor de a trece de la un program de 8 ore pe zi la unul de 24 din 24.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO