Companii

Primavara lui "altceva" in sanatate

10.04.2003, 00:00 25

Medici, farmacisti, bolnavi, oameni sanatosi au sfarsit prin a iesi in strada, intr-o solidaritate impresionanta si tragica si au spus lucruri intunecate sub un cer mohorat.S-a vorbit despre batrani care mor inainte de vreme, despre oameni cu mintile ratacite care se prapadesc pentru ca antidepresivele serioase nu mai sunt accesibile, despre "medicamente" patentate in vreme de criza: "lopatin" sau "cimitirol".
S-au cerut demisii, dar vremea celor care demisioneaza sub presiunea strazii a trecut, pentru ca, nu, Romania este o democratie stabila, iar alegatorii sunt cei care duc in spate un consens cerut in numele unor idealuri cam indepartate.
A fost ultimul act al unei perioade nefaste? Ce se va intampla mai departe? Ministrul Sanatatii ar demisiona, dar in forul intim este convins ca o demisie, chiar si de ministru nu rezolva problemele sistemului.Doamna ministru a oferit chiar si reteta fericirii pentru sanatate: buna gestiune a banilor.
Putem sa mergem si asa mai departe, taras-grapis, cu bani datI cu taraita pentru compensate, doar atunci cand nu se mai poate, cu "rostogolirea" datoriilor spre anul urmator. Sau cu reforma paturilor de spital facuta intr-o graba nebuna.S-ar putea ca in virtutea unei inertii probate des, dupa ce am ajuns in fundul gropii sa incepem sa vedem o geana de lumina.Dar cu ce pret?ti atunci cei care au condus in vreme de dezastru vor fi vazutI ca eroi, ca precursori.
Ar fi un mers al lucrurilor in buna traditie romaneasca: trebuie sa itI fie rau inainte de a fi bine.
Un alt scenariu, nu optimist, dar pentru a carei aplicare ar fi nevoie de curaj nu gluma este schimbarea de sistem. ''Sanatatea are nevoie de o noua strategie, in conditiile in care statul s-a retras de la obligatiile fata de cetatean si a mutat totul pe asigurarile de sanatate. Sistemul este necontrolat si sesizam nereguli care ne-au colmatat", declara Mircea Beuran, presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania si consilier prezidential pe probleme de sanatate.Doctorul Beuran nu poate fi acuzat ca ar face jocurile Opozitiei ,iar opinia sa, venita din zona de sus a puterii, este pe deplin avizata.
Unele reflexe imping autoritatile din sanatate sa spuna ca vocile care s-au ridicat impotriva starii de fapt si tensiunile ar fi provocate pe considerente politice.Sa fim rationali! Intr-adevar, in momentul in care statul nu a mai patronat sanatatea, CNAS nu a mai stiut sa se descurce. De fapt, a avut reactii neconcordante cu noile realitati
O schimbare de sistem este mai necesara decat o iluzorie schimbare de ministru.Un sistem care trebuie sa fie adaptat provocarilor contextului romanesc. Care sa fie condus nu de lideri bine intetionatI, pentru ca aceasta nu este de ajuns, ci de lideri cu viziune, care sa stie sa aprecieze ansamblul si sa actioneze in consecinta.Un sistem unde centrul nervos sa fie o casa nationala de asigurari care sa nu mai reprezinte o nebuloasa de unde, uneori se emit niste decizii care te fac sa te uiti spre stele si sa nu intelegi ce se intampla pe pamant.
Intrebarile care se pun sunt: exista vointa? exista oameni? Desi nu s-ar parea, vointa exista.Macar pentru faptul ca nu poti persista multa vreme in eroare si, dupa ce ai iesit din aceasta zona vointa de a indrepta este fireasca.Este vorba, bineinteles de vointa si de determinare politica. Exista si oameni. ti dintre cei la putere, si dintre cei din opozitie.Daca este sa se realizeze un adevarat consens, atunci acesta poate fi acum, in vremuri de cumpana, pentru un interes si drept major: interesul pentru sanatate si dreptul la viata decenta.
Cred ca mitingul care i-a adunat intr-o piata pe oamenii bolnavi si pe oamenii sanatosi poate insemna sfarsitul, dar si un nou inceput pentru sanatate.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO