Companii

Producătorii români de material rulant se zbat să prindă contracte în străinătate. „Într-o ţară normală, statul susţine industria, la noi nu se întâmplă asta“

La fabrica de material rulant Astra Vagoane Călători din Arad se pot produce şi tramvaie sau autobuze

La fabrica de material rulant Astra Vagoane Călători din Arad se pot produce şi tramvaie sau autobuze

Autor: Mirabela Tiron

16.02.2017, 00:06 1402

Dacă înainte de Revoluţie toate mijloacele de transport erau de fabricaţie românească, de la locomotive, metrouri, autobuze sau tramvaie, în prezent abia se pot număra pe degetele de la o mână unităţile care mai produc astfel de vehicule.

„Am plecat în Asia de Sud-Est, la mii de kilo­metri depărtare,  să caut con­tracte pentru fabrica de vagoane de la Arad.  În orice ţară normală statul susţine industria, pro­ducătorii locali, dar în România nu se întâmplă acest lucru. Din contră, statul ne blochează mai mult, suntem eliminaţi de la licitaţii, în favoarea producătorilor străini (referire la licitaţia Metrorex - n. red.“, spune indus­triaşul Valer Blidar, proprietarul fabricii de material rulant Astra Vagoane Călători din Arad, unde se pot produce şi tramvaie sau autobuze. El a susţinut de mai multe ori că va închide fabrica dată fiind lipsa de comenzi.

De altfel, proprietarul Astra Vagoane Călători din Arad nu este singurul industriaş care s-a plâns de lipsa de susţinere din partea statului în momentele de criză. Şi oficialii companiei Softronic, care produce la Craiova singurele locomotive electrice din Europa Est, negociau anul trecut contracte în Austria şi Ungaria dată fiind lipsa de comenzi pentru locomotive de pe piaţa locală.

„Atâta timp cât în România nu se pune problema să fie vreo comandă, mergem în străinătate. Orice Guvern responsabil ar trebui să îşi susţină producătorii“, a spus Radu Zlatian, directorul de comunicare al Softronic Craiova.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO