Companii

Provizioanele au micsorat de zece ori profitul casei de comert Uzinexport

04.03.2004, 00:00 27



Compania romaneasca de comert Uzinexport a raportat un profit net preliminat de 20 miliarde de lei (600.000 dolari) in 2003, de peste zece ori mai mic comparativ cu cel de 256,24 miliarde lei din anul anterior. Uzinexport a devenit in ultimii ani, prin participatiile tot mai multe detinute la alte companii, un vehicul de investitii mai degraba decat o companie de comert.



Scaderea este insa pur contabila, datorandu-se unor provizioane de risc in valoare de 250 de miliarde lei, constituite de companie pentru acoperirea eventualelor pierderi din litigiile in care Uzinexport este implicata in prezent.



Fara aceste provizioane, profitul brut al companiei pe 2003 ar fi fost de 366 miliarde lei (11 milioane dolari), aproape egal cu cel de 369 miliarde lei din anul anterior. Incluzand provizioanele, profitul brut preliminat pe 2003 este de 116 miliarde lei.



Din cauza faptului ca aceste provizioane nu sunt deductibile fiscal, Uzinexport va plati un impozit pe profit de 96,68 miliarde lei (adica 83% din profitul brut). Astfel, profitul net preliminat pe 2003 este de doar 20 de miliarde lei.



Uzinexport a inregistrat o scadere, nu insa la fel de drastica, si la nivelul veniturilor. Compania a raportat venituri totale preliminate de 554,49 miliarde lei (17 milioane dolari) in 2003, mai mici cu 10% comparativ cu anul anterior.



Pe Bursa Electronica Rasdaq, unde Uzinexport a fost pana acum una dintre cele mai cautate actiuni datorita ratei ridicate de rentabilitate.



In ultimii ani, chiar daca activitatea de baza a companiei (comertul) a scazut constant, Uzinexport a obtinut venituri financiare importante de pe urma participatiilor pe care le are la alte companii ale grupului UZIN, care inglobeaza toate companiile controlate de companie.



De exemplu, in 2002, veniturile financiare (cum sunt dividendele) au reprezentat peste 70% din veniturile totale.



Astfel, datorita cheltuielilor operationale reduse, compania a reusit sa obtina in 2002 o rata de rentabilitate (profit net/venituri) de 41%.



Cu toate acestea, compania nu a fost darnica cu actionarii. Uzinexport a repartizat anul trecut, din profitul de 256,24 miliarde lei aferent lui 2002, doar 33 de miliarde lei catre dividende.



Matache Nicolaide, presedintele Uzinexport, nu a putut fi contactat pentru a comenta rezultatele financiare pe 2003 si politica de dividende din acest an.



Actiunile Uzinexport se tranzactioneaza in prezent la preturi de 14.000 - 15.000 in prezent, in crestere cu circa 60% fata de inceputul anului. Ascensiunea pretului se datoreaza interesului grupului financiar austriac Hyposwiss pentru actiunile companiei.



Hyposwiss a cumparat de curand 8,85% din actiunile Uzinexport, in urma unei investitii de circa 500.000 de euro.



In urma acestei achizitii, grupul austriac, care a inceput sa investeasca pe piata romaneasca de capital anul trecut, devine unul din cei mai importanti actionari ai Uzinexport. Pana la intrarea austriecilor, singurul actionar semnificativ al companiei era societatea Uzin International, cu 20% din actiuni. Participatii importante, insa sub 5%, detin si o parte din salariatii Uzinexport. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO