Companii

Prutul, al cincilea producator de ulei care investeste in biodiesel

08.05.2007, 16:52 110

Compania Prutul Galati, care detine marcile de ulei Prutul, Picasol si Spornic, va investi in urmatorii trei ani 25 de milioane de euro in modernizarea capacitatilor de productie ale fabricii din Galati si in construirea unei noi fabrici de ulei si biodiesel, orasele vizate de acest nou proiect fiind Galati si Calarasi.
"Circa 95% din investitiile totale pe care Prutul intentioneaza sa le desfasoare in urmatorii trei ani vor fi destinate constructiei noii fabrici. Noua fabrica ne va ajuta sa ne intarim pozitia pe piata de ulei rafinat si sa abordam in acelasi timp piata de biodiesel, care pana acum nu a fost o prioritate pentru noi. Conform asteptarilor noastre, aceasta industrie va cunoaste o crestere importanta in perioada urmatoare", a declarat Marian Andreev, directorul general al companiei. Andreev este si actionarul majoritar al companiei, potrivit ultimelor date disponibile.
Compania, cu o cifra de afaceri de 49 de mil. euro in 2006, in crestere cu 75% fata de 2005, va fi astfel cel de-al cincilea producator de ulei care va produce biodiesel. Potrivit normelor europene, in 2007 biocombustibilul ar trebui sa reprezinte 2% din consumul total din Romania (230.000 de tone), iar pana in 2020 sa ajunga la 20% din consumul de combustibil.
Prima companie care a inceput productia de biodiesel pe piata locala a fost Ultex Tandarei, detinuta de omul de afaceri Vasile Nitescu. Compania produce de anul trecut biodiesel sub brandul Biodil. Tot in 2006, Ulerom, una dintre companiile care compun grupul Racova, detinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a inceput productia de biodiesel in cadrul fabricii pe care o detine la Vaslui.
Celelalte doua companii producatoare de ulei vegetal care si-au declarat intentia de a produce biodiesel pe plan local sunt Expur Urziceni si Argus Constanta.
Prutul, una dintre primele cinci firme producatoare de ulei vegetal de pe piata romaneasca, a inregistrat in 2006 o productie de 25.000 de tone de ulei rafinat, iar pana la sfarsitul acestui an intentioneaza sa depaseasca 34.000 de tone, ajungand la o cota de piata de 14%.
"Compania noastra a crescut si s-a dezvoltat in mod semnificativ in 2006 in conditiile in care piata de ulei de floarea-soarelui din Romania a inregistrat cresteri foarte mici in ultimii 7-8 ani. Vom continua sa investim in modernizarea echipamentelor de productie", a mai spus Marian Andreev.
Prutul a raportat in primul trimestru din 2007 o crestere de 81% a vanzarilor de ulei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut datorita marcilor principale de ulei comercializate, Picasol, Spornic si Prutul.
Prutul, companie cu capital 100% romanesc, produce si comercializeaza ulei de floarea-soarelui ambalat in PET de 1l, 2l si 5l, ulei vrac, sort si acizi grasi, dar si seminte, pesticide si ingrasaminte. De asemenea, compania este implicata in finantarea producatorilor agricoli din zonele unde aceasta activeaza (Galati, Braila, Calarasi, Ialomita, Iasi, Dolj).
In prezent compania detine, pe langa fabrica de ulei de la Galati, opt capacitati de depozitare a materiei prime.
Piata uleiului este estimata la aproximativ 250.000 de tone anual, din care aproximativ 95% reprezinta uleiul de floarea-soarelui, si are o valoare de peste 200 de milioane de euro.
Cei mai importanti jucatori de pe piata sunt grupurile americane Bunge si Cargill, precum si companiile romanesti Ultex Tandarei, Argus Constanta, Expur Urziceni, Ulerom Vaslui si Prutul Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO