Companii

Rapoarte "gri" pentru Whirpool

30.08.2000, 00:00 8



Actiunile companiei Whirpool au scazut cu 11% la bursa din New York dupa ce un analist economic a publicat un raport potrivit caruia cota de piata a firmei ar putea sa scada in perioada urmatoare, ca urmare a reducerii numarului de distribuitori ai companiei si a cresterii competitiei, informeaza agentiile internationale de presa.

Cotatia unei actiuni Whirpool a scazut la bursa nord-americana cu 4,6 dolari fata de ziua precedenta, inchizand la nivelul de 38,12 dolari, dupa ce atinsese in cursul orelor de tranzactionare 37,18 dolari, cel mai scazut nivel din ultimul an.

Whirpool este in prezent cel mai mare producator de aparatura casnica de mari dimensiuni din Statele Unite cu o cota de piata de 35%, potrivit informatiilor publicate de analistul Nicholas Heymann, de la Prudential Securities.

Piata de desfacere a companiei ar putea scade in viitor in urma deciziei retailer-ului american Circuit City Group de a opri vanzarile de astfel de aparatura. Alte lanturi de distributie, precum Best Buy, ar putea sa iasa din afacere, afirma analistul.

Whirpool se confrunta cu o crestere a concurentei din partea unor firme precum General Electric sau Maytang Coproration, pentru spatiul de vanzare pus la dispozitie de ceilalti retaileri, mai spune analistul, fapt care va influenta politica de achizitie a partenerilor de distributie ai companiei.

Actiunile Whirpool ar putea sa scada in continuare, ca urmare a efectelor acestor doi factori, in urmatoarele 12 luni.

Potrivit caluclelor prezentate de Nicholas Heymann, castigul pe actiune in anul 2000 al Whirpool va fi de doar 6 dolari, cu 0,25 dolari mai mic fata de nivelul previzionat anterior la bursa americana, in timp ce pentru anul 2001 acesta se va situa in jurul valorii de 5 dolari, comparativ cu nivelul previzionat de 6,75 dolari. In anul 2002, analistul preconizeaza un castig de 4,25 dolari/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels