Companii

Record negativ: deficitul de produse alimentare ajunge la aproape 5 miliarde de euro. Exportăm grâu şi porumb, importăm pâine congelată, lapte şi carne

Record negativ: deficitul de produse alimentare ajunge la...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

05.08.2022, 00:08 1937

♦ Deşi importurile de produse alimentare au crescut într-un ritm mai redus decât exporturile în 2021, fabricile româneşti nu au putut acoperi deficitul comercial. Astfel,  carnea, fructele, laptele şi legumele, adică alimentele de bază, sunt produsele cu cele mai mari deficite comerciale în sectorul alimentar. 

Exporturile de produse ali­mentare ale României s-au si­tuat anul trecut la peste 2,1 mi­liarde de euro, în creştere cu 24% faţă de anul precedent, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Cu toate acestea, majorarea exporturilor nu a putut acoperi nici pe jumătate deficitul comercial din zona alimentară.

Astfel, importurile de alimente s-au situat în 2021 la 6,8 miliarde de euro, astfel că deficitul a ajuns la 4,7 miliarde de euro. Importurile de alimente au avut un ritm de creştere mai redus decât cel al exporturilor, respectiv 14,5% faţă de 2020, însă nu a fost suficient pentru a reduce deficitul comercial în acest sector.

ZF a analizat 15 categorii relevante pentru industria alimentară şi nu a luat în calcul categorii precum cereale, seminţe, plante vii, animale vii sau tutun şi băuturi. Astfel, din cele 15 categorii de produse luate în calcul de ZF doar pe una România înre­gistrează excedent al balanţei comerciale şi anume „grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale“, aşa cum este categoria descrisă la INS. Doar în acest sector România exportă produse cu o valoare mai mare decât a produselor pe care le aduce din alte ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO