Retail&Agrobusiness

Specialiştii Deloitte: Pentru companiile din România pentru care anul financiar se încheie la 31 decembrie 2019, COVID-19 nu ajustează cifrele din situaţiile financiare

Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale şi Corina Dimitriu, Partener Audit, Deloitte România

Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale şi Corina Dimitriu, Partener Audit, Deloitte România

Autor: Cristina Bellu

16.03.2020, 10:35 374

♦ Trebuie să se ia în calcul impactul asupra capitalului uman, măsurile de siguranţă suplimentare care se impun şi impactul acestora asupra producţiei.

Pentru cele mai multe companii din România pentru care anul financiar se încheie la 31 decembrie 2019, COVID-19 este un eveniment ulterior care nu ajustează cifrele din situaţiile financiare. Astfel, rezultatele financiare pe 2019 nu vor fi influenţate de acest eveniment, dar, la întocmirea situaţiilor financiare, societăţile trebuie să includă în nota de evenimente ulterioare, precum şi în raportul administratorilor, analiza incertitudinilor şi riscurilor la care este expusă societatea în perioada următoare, explică într-un material comun Corina Dimitriu, Partener Audit şi Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale în cadrul Deloitte România.

În aceste condiţii, se recomandă societăţilor să ia în considerare probleme potenţiale, cum ar fi pierderea clienţilor sau scăderea traficului acestora în unităţile de desfacere, impactul asupra lanţului de distribuţie şi întârzieri sau întreruperi în aprovizionare şi întârzieri de producţie sau limitări ale acesteia.

„Totodată, trebuie să se ia în calcul impactul asupra capitalului uman, măsurile de siguranţă suplimentare care se impun şi impactul acestora asupra producţiei. Nu trebuie neglijat nici riscul de pierdere a unor contracte semnificative, care poate duce la închideri ale unităţilor de producţie, ale magazinelor sau instalaţiilor, dar nici riscul de penalităţi aferente neîndeplinirii obligaţiilor contractuale”, spun specialiştii Deloitte.

Pentru societăţile care au un an financiar diferit de anul calendaristic, după apariţia COVID-19, acesta este considerat un eveniment ulterior care ajustează cifrele în situaţiile financiare. De asemenea, implicaţiile contabile pot fi semnificative pentru situaţiile financiare interimare aferente trimestrului T1/2020 sau ulterior acestei date.

“Printre ariile în care pot apărea ajustări în situaţiile financiare se numără provizioanele asupra activelor corporale şi necorporale, provizioanele pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale sau provizioane pentru plăţi compensatorii. În plus, pot interveni ajustări în analiza riscurilor acoperite de poliţele de asigurări şi în cazul împrumuturilor de la bănci - condiţiile de prelungire, precum şi gradul de îndeplinire a condiţiilor impuse prin contracte”, completează Corina Dimitriu şi Alexandra Smedoiu.

Totodată, situaţia cauzată de pandemie poate determina necesitatea înregistrării de ajustări de valoare asupra stocurilor, soldurilor de la clienţi, împrumuturilor acordate şi investiţiilor, iar monitorizarea situaţiei economice şi estimarea implicaţiilor asupra continuităţii activităţii companiei devin prioritare.

Şi în acest caz trebuie să se ţină cont de implicaţiile fiscale aferente situaţiilor nou apărute şi să se analizeze oportunitatea aplicării de măsuri privind înlesniri la plată.

“COVID-19 este o situaţie particulară care necesită o atenţie sporită, astfel încât se recomandă prudenţă şi o analiză cât mai detaliată în întocmirea situaţilor financiare“, concluzionează specialiştii Deloitte.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO