Retail&Agrobusiness

Austriecii de la Hirsch Porozell cumpără fabrica de polistiren extrudat din Tunari, judeţul Ilfov, a olandezilor de la AkzoNobel

Austriecii de la Hirsch Porozell cumpără fabrica de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.07.2023, 13:08 2291

Austriecii de la Hirsch Porozell, care produc polistiren în România, au cumpărat activităţile de producţie de materiale izolante XPS (polistiren extrudat) din România ale olandezilor de la AkzoNobel. Unitatea de producţie XPS a devenit parte a AkzoNobel în urma achiziţiei Fabryo în octombrie 2018.

Tranzacţia include instalaţia de producţie XPS din Tunari, împreună cu 22 de angajaţi, şi este programată să se încheie în al doilea trimestru al anului 2023. Reprezentanţii celor două companii nu au precizat la ce valoare se ridică tranzacţia.

„AkzoNobel doreşte să se concentreze pe domeniul său cheie de expertiză. Cu excepţia României, AkzoNobel nu are alte fabrici de XPS. Aşadar, pentru XPS, strategia AkzoNobel este de a construi parteneriate de producţie la comandă cu jucători puternici precum Hirsch Porozell şi de a se concentra pe branding şi pe partea de comercializare”, a spus Alexandra Chirica, country commercial director al AkzoNobel România.

În prezent, produsele XPS sunt vândute sub marca APLA a AkzoNobel. Prin această cesiune intenţionată, AkzoNobel va putea să îşi raţionalizeze amprenta către un singur loc de producţie în România.

„Această achiziţie în România serveşte ca punct de plecare pentru a creşte afacerea XPS în cadrul grupului nostru de companii”, spune Harald Kogler, CEO al Hirsch Servo, din care face parte Hirsch Porozell.
Odată cu această achiziţie lângă Bucureşti, Hirsch Porozell ajunge la cinci unităţi de producţie de izolaţii în România (Cluj, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Bragadiru şi Tunari în zona Bucureşti).

Producătorul de polistiren expandat pentru termoizolaţii şi ambalaje Hirsch Porozell a încheiat anul 2022 cu afaceri de 240 de milioane de lei după o creştere de 17% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente informaţii de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Profitul de 27,5 milioane de lei a fost mai mare cu 38%, însă numărul de angajaţi a scăzut cu aproximativ zece oameni.

În toamna anului trecut, ei spuneau că principalul obiectiv de investiţii al companiei era demararea proiectului pentru o nouă unitate de producţie la Răscruci, judeţul Cluj, unde ar urma să se producă ambalaje din pastă de celuloză turnată. Hirsch Porozell produce polistiren expandat pentru termoizolaţii şi ambalaje.

Fabrica din Timişoara a fost cumpărată de Hirsch Porozell de la Energoterm după ce compania a intrat în faliment, cea din Cluj a fost construită chiar de austrieci, iar cele din Sfântu Gheorghe şi Bucureşti au fost cumpărate de la producătorul român de hidroizolaţii şi termoizolaţii Arcon.

Hirsch Porozell este prezentă în România din anul 2006, când a construit fabrica de polistiren expandat din judeţul Cluj, cu o capacitate de producţie între 250.000 şi 300.000 de metri cubi pe an. Compania a avut o fabrică de polistiren şi în Oradea, însă aceasta a fost vândută. În prezent, cele patru fabrici pe care le are Hirsch Porozell au o capacitate de un milion de metri cubi de polistiren expandat pentru faţade.

Polistirenul pe care îl produc austriecii de la Hirsch Porozell în România este folosit parţial pentru ambalaje şi parţial pentru construcţii, la lucrările de izolaţii termice. Astfel, principalii clienţi ai Hirsch Porozell sunt depozitele de materiale de construcţii şi reţelele de magazine de tip DIY (do it yourself - engl.), pentru divizia de construcţii. Lor li se adaugă şi companii producătoare de electrocasnice, precum grupul italian de electrocasnice De’Longhi, care produce la Cluj espressoare pentru cafea.

Hirsch Porozell face parte din grupul austriac Hirsch Servo, cu activitate în mai multe ţări, printre care Austria, Germania, Ungaria, Ucraina, Polonia. În total, austriecii deţin 32 de fabrici şi un centru de cercetare şi fabricare a utilajelor cu care se produce polistirenul.

La rândul său, AkzoNobel este prezentă în România în categoria vopsele şi acoperiri decorative şi sisteme profesionale pentru construcţii arhitecturale şi adezivi şi vopsele decorative pentru industria mobilei prin intermediul Fabryo Corporation SRL.

Akzo Nobel a cumpărat în toamna anului 2018 producătorul Fabryo de la fondul suedez de investiţii Oresa Ventures, într-o tranzacţie de peste 50 de milioane de euro. Odată cu această achiziţie, Akzo Nobel a preluat platforma de producţie de vopsele, mortare şi adezivi din Popeşti-Leordeni şi fabrica de produse termoizolatoare din Tunari, judeţul Ilfov, preluată acum de Hirsch Porozell.

Anterior tranzacţiei cu Fabryo, AkzoNobel era deja prezent pe piaţa locală cu trei divizii, prin care distribuia vopsele industriale către Şantierul Naval Constanţa, vopsele pentru fabricile de mobilă şi de tâmplărie (prin divizia Wood Coatings) şi vopsele decorative prin marile reţele de magazine. Prin achiziţia Fabryo, AkzoNobel a intrat şi pe segmentul vopselelor decorative distribuite în sistem B2B (business to business) către dezvoltatorii de proiecte imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO