Retail&Agrobusiness

Comerţ: Anul schimbărilor din top management, al reducerii TVA şi al unor noi strategii de dezvoltare

Retailerul belgian Mega Image a deschis în primăvara acestui an primul magazin Gusturi Româneşti în Capitală

Retailerul belgian Mega Image a deschis în primăvara acestui an primul magazin Gusturi Româneşti în Capitală

Autor: Cristina Rosca

15.12.2015, 00:00 207

O serie de evenimente precum schimbări de management, dezvoltări de noi concepte sau discuţii de preluare au reconfigurat în 2015 comerţul modern local, o piaţă de circa 1.600 de magazine şi afaceri de 8,5 mld. euro anual. Ziarul Financiar începe astăzi retrospectiva celor mai importante zece evenimente de pe pieţe-cheie din economia românească, iar comerţul alimentar este prima astfel de piaţă „la raport“.

► Reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% începând cu data de 1 iunie 2015.

Reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, mutare care ar fi trebuit să se traducă la raft într-o reducere de 12% la toate produsele de acest gen, a dus la o creştere spectaculoasă a consumului de bunuri alimentare, potrivit Institutului Naţional de Statistică. INS anunţă creşteri de peste 20% ale cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul la bunuri alimentare, avansul menţinându-se lună de lună din iunie până în octombrie, aceasta fiind ultima lună pentru care există disponibile date.

Retailerii spun la rândul lor că această reducere s-a văzut în coşul de cumpărături al românilor, care mănâncă mai sănătos, mai bine, orientându-se către pro­duse superioare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO