Companii

România se află pe locul 32 în topul celor mai verzi economii ale lumii. Calitatea aerului trage în jos piaţa locală în clasament. Podiumul e ocupat de ţări bogate, respectiv Danemarca, Luxemburg şi Elveţia

România se află pe locul 32 în topul celor mai verzi...

Autor: Cristina Roşca

05.05.2021, 07:40 4095

România se poziţionează pe locul 32 în topul celor mai verzi economii ale lumii, potrivit Yale’s composite Environmental Performance Index (EPI) ce analizează câteva zeci de indicatori printre care managementul deşeurilor, calitatea aerului şi biodiversitatea.

Raportul arată că România stă foarte rău la calitatea aerului (locul 73 în lume), coborând chiar alte 15 locuri până pe 88 în ceea ce priveşte nivelul de poluare cu particule fine (PM 2,5).

În Bucureşti spre exemplu mai multe analize din ultimii ani au arătat că nivelul de polulare este mult peste nivelul admis. Traficul intens, precum şi alte activităţi au trimis indicatori precum PM 2,5 la niveluri record.

Bucureştiul a ajuns anul trecut oraşul cu cel mai aglomerat trafic din lume, astfel că oamenii au pierdut 134 de ore stând blocaţi pe şoselele din Capitală, potrivit raportului pe 2020 al Global Congestion Impact.

„România se află pe primul loc în UE la rata mor­ta­li­tăţi din cauza bolilor asociate cu poluarea. Anual, 27.000 de români mor din cauza bolilor respiratorii sau cardiace asociate cu poluarea, conform celor mai recente statistici europene“, a spus recent Oana Neneciu, directorul executiv al Ecopolis, o organizaţie neguverna­mentală de mediu.

Nici la salubrizare nu stă bine piaţa locală, dar compensează când vine vorba de arii marine protejate (locul 1 mondial), biodiversitate în general (locul 20) sau la lupta dusă împotriva schimbărilor climatice (4).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO